Vukićević: Ugovor za drugu dionicu do kraja godine, u igri i kineske kompanije

Tender za izvođača radova na drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice raspisan je po pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u aprilu i trajao je dva mjeseca.

– Očekujemo da do kraja godine imamo definisano ko će izvoditi radove na drugoj trasi, koja je duga 22 kilometra – kazala je u intervjuu za „Dan“ ministarka saobraćaja Maja Vukićević i dodala da je „planirano da do kraja godine se potpiše ugovor, nakon toga će se raditi glavni projekat i određeni pripremni radovi, a nakon izrade samog projekta planirano je da se trasa gradi četiri godine“

• Hoće li se druga dionica raditi na osnovu glavnog projekta ili, kao prva dionica, na osnovu idejnog projekta?

– Predviđeno je da se za drugu trasu auto-puta radi glavni projekat i vrijeme predviđeno za izradu glavnog projekta je do godinu dana.

• Možete li nam reći koje su se sve kompanije prijavile na tender za izgradnju druge dionice auto-puta i kolike su šanse da dionicu od Mateševa do Andrijevice ponovo grade kineske kompanije?

– Na pretkvalifikacionom tenderu se javilo pet kompanija i tri konzorcijuma, a koje su se tačno kompanije prijavile znaćemo nakon objave liste. Po onome što je dosad rečeno od strane onih koji rukovode procesom tendera, među prijavljenima ima kineskih kompanija, ali ima i nekih iz drugih zemalja.

• Kada će biti donesena odluka o koncesionaru za aerodrome, odnosno možemo li očekivati da Vlada do kraja ove godine izabere koncesionara za aerodrome u Tivtu i Podgorici?

– Postupak izbora koncesionara je u toku, proces je započeo mnogo prije mog dolaska u ministarstvo, i ja vam ne mogu precizno reći da li ćemo do kraja godine izabrati koncesionara, jer je ovo jedno važno pitanje, gdje svaka odluka mora biti dobro promišljena. Smatram da sa državnom imovinom moramo postupati pažljivo i nijedna se odluka ne smije donijeti na brzinu. S druge strane, moramo donijeti neku odluku, kako bismo utvrdili dalje korake kojima ćemo pomoći da se poboljša usluga na našim aerodromima.

• Kakav je Vaš stav o davanju aerodroma pod koncesiju? Da li smatrate da aerodrome treba da damo koncesionaru da ih razvija ili bismo to mogli da uradimo sa našim kadrovima i našim novcem?

– Aerodromi Crne Gore, ovakvi kakvi su trenutno, opslužuju mnogo više putnika od one brojke za koju su projektovani, rade preko svojih kapaciteta i moram reći da sa te strane svi možemo biti zadovoljni poslovanjem državne kompanije. Izuzetno sam zadovoljna i trenutnim rukovodećim kadrom i saradnjom koju kao ministarka saobraćaja imam sa direktorom Rokom Tolićem i predsjednicom odbora direktora Jelenom Maraš. Jasno je da se aerodromi moraju dalje razvijati i što se tiče kapaciteta i što se tiče same usluge. Ukoliko ne donesemo odluku o koncesionaru, to je nešto što ćemo morati sami da uradimo, ali prvo da vidimo kako će se priča sa koncesijom završiti. Ukoliko procijenimo da imamo odgovarajuću ponudu, koja garantuje da će crnogorski aerodromi i kapacitetom i uslugama biti na nivou najboljih evropskih i svjetskih aerodroma, takvom koncesionaru se može povjeriti upravljanje. Svakako ćemo razmotriti sve prednosti i mane prije nego li donesemo odluku, imamo i primjere iz regiona čija iskustva nam mogu biti od pomoći.

Uskoro odluka o avionu „Čarli”

• Jedan od neriješenih problema sa kojim ste se susreli po stupanju na funkciju jeste sigurno i avion „Čarli“. Kakva je trenutna situacija sa tim avionom i kakva će biti njegova sudbina?

– Odluku o avionu „Čarli“ možemo donijeti tek nakon što se izvrši procjena stanja u kojem se nalazi. To je nažalost još jedan problem koji me je sačekao, a koji se nije riješio u prethodnim godinama. Po dolasku na ovu funkciju tražila sam da mi se dostavi sva dokumentacija o ovom konkretnom predmetu, i očekujem da ćemo uskoro moći da donesemo neku konkretnu odluku.

Problema ne fali u željezničkom sektoru

• Da li ste nezadovoljni stanjem u željezničkom sektoru, odnosno u željezničkim preduzećima i šta Ministarstvo saobraćaja može uraditi i šta planira uraditi da popravi stanje u tom sektoru?

– U željezničkom sektoru sam zatekla dosta problema koji su se dugo godina gomilali bez adekvatnog rješenja. Od loše finansijske situacije u nekim preduzećima, problema sa vozovima, tu je i potreba rekonstrukcije pruge, ali vjerujem da ćemo uz zajedničke napore to sve uspjeti da riješimo. Obezbijeđena su sredstva za nabavku nekoliko novih vozova, treba da krene rekonstrukcija pruge, dionica od Bara do Podgorice. Tokom nedavne posjete Beogradu dogovorili smo otpis kamate Montekargu, po ranijem dugu koji je ta kompanija imala prema Željeznicama Srbije. Sama rekonstrukcija pruge je od velikog značaja i za kargo prevoz i poslovanje Luke Bar, pa će to imati uticaja i na privredu Crne Gore.

Foto: Vlada Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA