Simpozijum EPCG: Vrijeme je da zemlje zapadnog Balkana zaključuju PPA ugovore

Zakon o korišćenju električne energije iz obnovljivih izvora u finalnoj je fazi i uskoro će biti pred poslanicima, u Crnoj Gori će početkom sljedeće godine biti objavljene prve aukcije za tržišne premije, a preduslov razvoja PPA ugovora je zdrava ekonomija.

To je saopšteno na trećem panelu “Tržišne premije i razvoj PPA ugovora u regionu”, a u okviru drugog dana Simpozijuma EPCG NET 2024, čiji je organizator Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić u saradnji sa Savezom energetičara.

PPA ugovor je kupoprodajni ugovor kojim se kupci i prodavci obavezuju da će kupiti, odnosno prodati onu količinu energije koja se proizvodi ili će se proizvesti iz obnaovljivih izvora (OIE). Pokrenule su ga, prije 10-ak godina, korporacije koje žele ozeleniti svoju proizvodnju nabavkom zelene energije direktno iz postrojenja za proizvodnju obnovljive energije.

Državna sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva Crne Gore Biljana Ivanović kazala je da to ministarstvo trenutno radi na pripremi četiri zakona iz oblasti elektroenergetike, koji će u potpunosti biti usaglašeni sa propisima Evropske unije, i tri od ta četiri zakona će u transponovati treći i četvrti energetski paket u crnogorsko zakonodavstvo.

“Jedan od tih zakona jeste upravo Zakon o korišćenju električne energije iz obnovljivih izvora, koji je u finalnoj fazi i možemo ga uskoro očekivati u Skupštini. Kada govorimo o obnovljivim izvorima električne energije, o njihovom razvoju i unapređenju ambijenta u energetici, nezaobilazna tema je zelena tranzicije. Tako da je vrlo važno da imamo akt koji će regulisati na koji način ćemo sprovoditi politiku razvoja obnovljivih izvora električne energije”, kazala je Ivanović.

Plan je, kako je rekla, da se prve aukcije za tržišne premije, objave početkom sljedeće godine uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Te aukcije će se sprovesti ili u okviru trogodišnjeg plana, koji smo u obavezi da donesemo po Zakonu o obnovljivim izvorima ili van trogodišnjeg plana, ukoliko ne uspijemo da ga usvojimo do kraja ove godine”, rekla je Ivanović.

Dodala je da Zakon ostavlja prostor za sklapanje strateških ugovora u slučaju da se sa aukcijama ne dostignu nacionalni ciljevi ili u slučaju da se pojave potrebe za dodatnom balansnom energijom.

“Zakonom je, takođe, predviđeno i da proizvođači direktno sklapaju ugovore sa krajnjim kupcima, gdje će im Ministarstvo pružiti svu podršku. Suštinski, kada je riječ o Zakonu o obnovljivim izvorima, nacionalni interes je da postepeno izlazimo iz podsticajnih šema i da stvaramo ambijent gdje ćemo moći proizvođače obnovljivih izvora električne energije da integrišemo u tržište, a druga stvar je dostizanje nacionalnih ciljeva”, pojasnila je Ivanović.

Napomenula je da je zelena tranzicija drugotrajan i jako skup proces i zato se razmišlja na koji način će se, osim energetskog, riješiti i socijalni problem.

Predsjednik Akuo Energy Eric Scotto smatra da se za nekoliko godina neće više govoriti o obnovljivim izvorima energije, već samo o energiji i potrebno je, kako je rekao, da se poštuje realnost tržišta.

“Ideja je da se transformiše obnovljiva energija, a da bi se to uradilo potrebne su vjetro elektrane i solarne elektrane. Treba i skladištiti energiju, jer ćemo se bez toga svi u Evropi “zaglaviti”. Moramo biti u mogućnosti da implementiramo javne ili korporativne PPA ugovore na Balkanu”, kazao je Scotto.

Smatra da Crna Gora ima divnu budućnost.

“Imate vjetar, Sunce, vodu, prostor. U Crnoj Gori nadamo se, da ćemo moći da izvozimo dosta energije, a korporativni PPA ugovori će to osigurati. Postoji dobra budućnost za sve nas, ali ohrabrio bih vas da idete više i dalje vezano za autorizovane javne i private PPA ugovore da bi mogli te projekte da finansirate. Tada ćemo vidjeti budućnost za zemlje. Eskperimentišemo sa PPA ugovorima već nekoliko godina i sad je vrijeme da zapadni Balkan krene u tom pravcu”, smatra Scotto.

Izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom EPCG Darko Krivokapić kazao je da je crnogorska Elektroprivreda otvorena za PPA ugovore, da je sve stvar pregovora i da je prihvatljivo sve što je na tržišnim osnovama.

“Malo smo oprezni, ali jesmo otvoreni. Da li ćemo direktno ući u priču sa samim proizvođačima, ili će biti sistem podsticaja, pa će ta energija na kraju završiti na našoj berzi?! Nama jeste u interesu da tržište u Crnoj Gori bude likvidnije, da cjenovni indeks bude što bolji i poruka je samim investitorima da imaju gdje i šta da grade. Povećavamo portfolio, osiguravamo i veću bezbjednost snabdijevanja za naše potrošače. S druge strane, ako su ti novi proizvodni pogoni u našem portfoliju, ako ih mi balansiramo, imaćemo veću kontrolu nad ukupnim balansnim sistemom”, rekao je Krivokapić.

Šef Sektora za tržište električne energije CWP Europe Marko Janković saopštio je da samo tri zemlje u regionu jugoistočne Evrope, a to su Rumunija, Bugarska i Srbija, imaju u projektima trenutno 150 gigavata zahtjeva za priključenje na prenosnu mrežu.

“Dodajte sada još 50-ak gigavata u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedonji i Bosni i Hercegovini i tu dolazimo do nevjerovatne cifre, a to je nekoliko puta više nego što trenutno imamo instalisane snage. Crna Gora, kada su solarne elektrane u pitanju, ima preko jednog gigavata potencijalnih učesnika na aukcijama i sve su veliki projekti. U takvom okruženju malo je nezgodno odrediti kvotu”, smatra Janković.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori postoji između 300-400 megavata potencijala iz vjetra i oko 600-700 megavata potencijala iz Sunca.

“Naša pretpostavka je da bi to mogle da budu cifre gdje bi država mogla da stane iza njih i kaže  sa punim pravom- možemo ovu količinu subvencionisati u našem trogodišnjem planu. Procenat sa kojim elektrana može da učestvuje na aukcijama nije stavljen u Zakon. Ja bih stavio za Crnu Goru 50 odsto od ukupnog kapaciteta. Mislim da je najveći uspjeh kada više kompanija dobije određenu subvenciju od države”, objasnio je Janković.

Voditelj hrvatskog tima za strateško i operativno savjetovanje PwC-a Mislav Slade Šilović pojasnio je da su iz strateške perspektive PPA-evi jako važni, jer smanjuju pritisak na javne finansije.

“Korporativni PPA-evi su tržišna stvar i oni omogućavaju razvoj novih obnovljivih izvora energije bez jednog centa iz državnog proračuna i to je jako dobra stvar. Naglasio bih nekoliko preduslova koji su nužni da bi PPA tržište funkcionisalo i da bi volumeni bili veći. Moramo imati zdravu ekonomiju, moramo imati projekte, mora biti ponude i potražnje, cijene moraju biti zdrave. Kada govorimo o obnovljvim izvorima energije, dobro funkcionisanje tržišta zelenih sertifikata, odnosno garancija porijekla je neophodna”, smatra Šilović.

Senior portfolio menadžer u Energy Financing Team (EFT) Mladen Apostolović tvrdi da Ugovor o razlikama na kraju završava fiksnom cijenom.

“Napomenuo bih da preduzeća, koja su na ovom tržištu dvadesetak godina, posljednje dvije-tri godine su se intenzivno okrenula ugovorima koji će da zadovolje obje strane. Projekata ima. Slabo smo spominjali Albaniju, ali mislim da će u Albaniji najviše megavata iz solara da uđe na mrežu ove godine. Računamo na projekte do 50 megavata, a svi preko su malo zahtjevniji i oni u startu idu sa idejom da uđu na aukcije i dobiju premiju ili zagarantovanu cijenu od države”, pojasnio je Apostolović.

Foto: Vlada Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA