Vračar za RTNK o ponudi za Željezari: EPCG će do detalja provjeriti 8B Capital S.A.

Švajcarska kompanija 8B Capital S.A. trenutno je jedina koja će, možda, imati mogućnost da zakupi proizvodne pogone nikšićke Željezare.

Pomoćnik izvršnog direktora za finansije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar za RTNK kaže da je u toku kontrola te ponude.

Ponudu švajcarske kompanije 8B Capital S.A potpisao je Igor Šamiz koji je i ranije, u ime željezarinih bivših vlasnika, bio u nikšićkoj fabrici. Prema pisanjima pojedinih medija pod istragom je zbog, navodno, nezakonitih radnji.

Vračar tvrdi da će i to biti predmet provjere.

„Ima jako dobrih i pozitivnih signala po pitanju ovih ljudi koji su bili angažovani nekad u Željezari, a ima isto tako loših. Mi sve to kontrolišemo. Ja ću lično stati iza jednog podatka na osnovu komunikacije sa ljudima našim koji su tada bili u Željezari da iznose jako pozitivne ocjene na menadžment u kome je bio baš čovjek koji se pojavljuje iza ove ponude koja je ostala validna“, naglasio je Vračar.

Trenutno se radi na predlogu ugovora, rok za potpisivanje se ne može definisati, ali kada zakupac uđe u Željezaru prema sadašnjim proračunima u prvoj godini ulaganja moraju biti od 15-20 miliona eura.

8B Capital S.A. ponudila je zakupninu željezarinih pogona od 31.000 eura, hiljadu eura više nego što je EPCG kao vlasnik Željezare tražila  međunarodnim javnim pozivom.

„Ponudila je angažovanje 150 zaposlenih u prvih šest mjeseci, pokretanje proizvodnje za šest mjeseci uz ovu rentu koju smo pomenuli, i ulaganje od 25 miliona eura u prvih pet godina“, rekao je Vračar.

Na međunarodnom javnom pozivu za zakup željezarinih pogona ponudu je dostavila i firma “Neksan” Miodraga Davidovića  zajedno sa kompanijama “Universal Energy (Kina) – Energy&Industrial Management Advisory Services” (Češka), kao i  konzorcijum “Kvalitetsbygg-Uber Nordic” iz Švedske.

Vračar je kazao da su te dvije ponude stavljene ad akta zbog neupodobljenosti uslovima javnog poziva.

Konzorcijum firmi iz Češke Kine i Neksana tražio je uz zakup Željezarinih pogona da mu se omogući izgradnja elektrane snage 140 MW što nije u nadležnosti EPCG, a konzorcijum iz Švedske je tražio državne garancije u vrijednosti 100 miliona eura.

„Ove ponude  nijesu u saglasju sa uslovima javnog poziva pa su odbačene a u opticaju je  ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A“,  kazao je Vračar.

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA