Vodovod Cetinje za struju duguje preko 12 i po miliona eura: Solarna elektrana jedno od rješenja

Iako je odavno registrovan kao veliki problem – dug za struju Vodovoda na Cetinju i dalje raste. Ovo preduzeće Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) trenutno duguje preko 12 i po miliona eura.

„Razlog je konstantan rad pumpi sa izvorišta u Podgoru. Voda na Cetinje dolazi iz barske opštine. Zbog izuzetno niskih cijena usluga u prethodnim godinama bilo je nemoguće servisirati dug ka EPCG, imajući u vidu da račun za utrošenu električnu energiju na mjesečnom nivou iznosi oko 100 hiljada eura bez pripadajućih kamata“, kazao je Radovan Krunić, direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Cetinje.

Krunić objašnjava da je planirana izgradnja solarne elektrane, iz čijeg bi potencijala servisirali sve potrebe.

U Vodovodu ovo vide kao jedno od rješenja za ovaj višegodišnji problem.

A, problema već dugi niz godina Prijestonica ima sa vodom.

Na prazne slavine Cetinjani su navikli. No, u lokalnom vodovodu vjeruju da će restrikcije vode riješiti izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže. Projekat vrijedan oko 21 milion eura počeo je krajem prošle godine.

„Definitivno jedan imperativ da se odradi rekonstrukcija gradske vodovodne mreže. Vjerujemo da će zamjenom cjevovoda svakako biti znatno smanjeni gubici na mreži, što je jedan od najvažnijih uzroka obustave u vodosnadbijevanju“, rekao je Krunić.

Dok se ne završe radovi, koji će trajati nekoliko godina, i dalje će povremeno biti restrikcija, ali Krunić tvrdi da će one biti svedene na minimum.

„Posljednju kalendarsku godinu smo završili sa samo jednom obustavom, što je izuzetno pohvalan rezultat. Ne možemo predvidjeti neke potencijalne obustave. Ako ih bude trudićemo se da budu u večernjim satima“, poručio je Krunić.

Voda je nekoliko puta nestajala i ovog ljeta, ali građani Cetinja primjećuju neki boljitak.

Iako nije bolje to što im je pokupila voda, koja je prije Nove godine koštala 43 centa, a sada bez PDV-a 1,44 eura, Cetinjani se u moru drugih poskupljenja, na ovo ne žale.

U Vodovodu to poskupljenje ovako pravdaju.

„Imali smo situaciju od 2021, 2022,2023. godine da imamo privremene cijene. Šta to znači? Po deset posto su cijene snižavane u odnosu na prethodnu godinu iz razloga neusvajanja modela, odnosno tarifinih cijena koje je propisala regulatorna agencija za energetiku. Konačno se jednom moralo ući u sistem metodologija cijene“, kazao je Krunić.

Olakšavajuća okolnost je, zaključuje popust za redovne platiše.

A, i bez popusta Cetinjanima će lakše padati da plate, ali da uvijek imaju vodu, jer bez nje se po ovim temperaturama teško može.

foto: Screenshot/Vijesti

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA