Vlada usvojila izmijenjenu odluku o ograničenju marži: Trgovci skratili listu za sniženja

Vlada je juče ograničila trgovačke marže za 43 proizvoda, trgovcima na veliko i na malo na po 5 do 15 odsto, što bi trebalo da dovede do nižih cijena.

Ranijim predlogom ove odluke, iz februara u koju su “Vijesti” imale uvid, bilo je predviđeno ograničenje marži za cijele grupe proizvoda, a sada su navedeni konkretni proizvodi sa određenim pakovanjima. Na primjer, u prethodnom predlogu bilo je predviđeno ograničenje marži za sve pileće meso, a sada je samo za cijelo pile, odnosno ranije je bilo za sve mlijeko, a sada samo za mlijeko u pakovanju od jednog litra sa 2,8 odsto mliječne masti i bez čepa,… Predlog je bio da se snize marže za sve smrznuto povrće, a sada će ograničenje važiti samo za smrznuti grašak,…U ranijem predlogu planirane su bile niže marže za čokoladu, eurokrem, maslinovo ulje, negaziranu i gaziranu vodu, jaja, dok ih sada nema…

U odluci su navedene tabele sa 43 proizvoda, a premijer Milojko Spajić je juče na konferenciji za novinare kazao da je time obuhvaćeno preko 500 artikala, kada bi se u obzir uzele različite gramaže i proizvođači.

Ministarstvo ekonomskog razvoja je u februaru (MER) pripremilo izmjene odluke o ograničenju marži, ali je privreda saopštila da nije konsultovana. Potom su uslijedili sastanci sa MER-om koji su doveli do korekcije prvobitnog predloga.

Ograničenje je uvedeno tako što je izmijenjena Odluka o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi iz juna 2022. godine, po kojoj su i ranije sprovedene akcije “Stop inflaciji”. Kao i u prethodnim akcijama nema dodijeljene posebne nadležnosti bilo kojoj inspekciji da kontroliše da li trgovci zaista smanjuju marže, tako da je praktično sve na dobrovoljnoj osnovi trgovaca sa kojim je i dogovarana konačna lista u onosu na ranije predloženu.

U izmijenjenoj odluci je navedeno da stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu. Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj očekuje primjenu odluke od kraja marta, a važiće do kraja maja, odnosno dva mjeseca.

U obrazloženju odluke nije navedeno kolika se smanjenja cijena očekuju ovim ograničenjima.

Odlukom je produženo dosadašnje važenje ograničenja marži u trgovini na velika do pet odsto i u trgovinama na malo do sedam odsto za pšenično brašno tip 400, pšenično brašno tip 500, šećer kristal, jestivo suncokretovo ulje (bez obzira na vrstu pakovanja) i kuhinjsku so u pakovanju od jednog kilograma.

U trgovini na veliko i malo, maksimalni iznos marže od po 10 odsto je za: domaći bijeli sir (rinfuz), jogurt domaće proizvodnje u pakovanju od jednog litra, svježi krompir (bez ograničenja u težini), mlijeko u pakovanju od jednog litra sa 2,8 odsto mliječne masti i bez čepa, cijelo pile i svinjski vrat bez kostiju (bez ograniženja u težini), bijelu rižu dugo zrno u kesi u pakovanjima od 800 grama do jednog kilograma, tjesteninu od bijelog brašna u pakovanjima od 350 do 400 grama, smrznuti grašak u pakovanju do 500 grama i stoni margarin od 250 grama.

U ovoj grupi nalize se i mesni proizvodi samo domaće proizvodnje u rinfuzi ili bez težinskih ograničenja – čajna kobasica, stiješnjena šunka, pileća prsa, sudžuk, goveđa čajna kobasica, pileće viršle i suva svinjska slanina. Ista pravila o smanjenju marži važiće i za konzervu od 200 grama komadića tunjevine bez dodataka u ulju, kokošiju paštetu bez dodataka od 100 grama, džem od šljiva i marmeladu u pakovanju od 500 grama do jednog kilograma, goveđi gulaš u konzervi do 500 grama, blagi kečap u pakovanjima od 300 do 500 grama, svježu pastrmku bez ograničenja u težini, sardine u biljnom ulju bez dodataka u pakovanju do 200 grama, sok sirup na razblaživanje od jednog litra, polutvrdi blok sir (edamer, gauda) u rinfuzu.

Za grupu proizvoda za održavanje higijene marže u trgovinama na veliko ograničene su na 10 odsto, a trgovcima na malo na 15 odsto. U ovoj grupi nalazi se dječji sapun čvrsti u pakovanju do 100 grama, dječje pelene “economy” u pakovanju od 40 plus komada, šampon za bebe u pakovanju od 200 do 500 mililitara, voćne kašice za bebe u teglici do 130 grama, kupka za bebe u pakovanju od 200 do 500 mililitara, šampon za odrasle od jednog litra, kupka za odrasle od 250 mililitara, pasta za zube od 125 mililitara, troslojni toalet papir u pakovanju od 10 komada, deterdžent u prahu za pranje veša u pakovanju od tri kilograma i higijenski ulošci standardni od deset komada.

U odnosu na predlog odluke iz februara iz obrazloženja su uklonjeni podaci koji su pokazivali rast prometa i profita trgovačkih lanaca u protekle dvije godine.

Biće jeftiniji domaći proizvodi

Predlog ove odluke, kako se navodi, je rezultat usaglašavanja liste proizvoda sa Privrednom komorom i njen cilj je da se zaštite “ranjive kategorija kupaca, sa nižim primanjima, a da se pri tom očuva privredna djelatnost trgovaca u maloprodaji i veleprodaji”.

“Poseban akcenat u odluci je stavljen na proizvode domaćih proizvođača, što dodatno osnažuje ekonomiju naše zemlje, podiže konkurentnost domaće privrede i domaće proizvode čini dostupnim i povoljnijim. Primjena odluke neće ugroziti poslovanje privrednih subjekata, a ostvariće se značajan efekat u zaštiti životnog standarda građana. Napominjemo da je u pitanju sveobuhvatna akcija jer se ne odnosi samo na po jedan artikal iz određene grupe proizvoda, već se odnosi na sve artikle iz date kategorije proizvoda tako da obuhvata u svakom većem maloprodajnom lancu i više stotina kategorija proizvoda”, piše u obrazloženju odluke.

I ranije mjere obuzdale inflaciju

U obrazloženju se navodi da podaci o godišnjoj stopi inflacije u periodu od juna 2022. godine do februara 2024. godine ukazuju na opravdanost uvođenja i produženja mjera koje imaju za cilj uspostavljanje cjenovne stabilnosti i zaštitu životnog standarda građana u mjeri mogućeg.

“Godišnja stopa inflacije je u junu 2022. godine iznosila 13,5 odsto, a prema posljednjim dostupnim podacima u feburaru 2024. godine je iznosila 4,8 odsto. Iako je inflacija ključno izazvana eksternim šokovima i rezultat je djelovanja brojnih faktora, kao što su problemi nedovoljne ponude na globalnom nivou i energetska kriza, za izrazito otvorenu crnogorsku ekonomiju je veoma važno da se na adekvatan način prati aktuelna situacija i donose blagovremene mjere u cilju prilagođavanja novonastalim okolnostima. Ministarstvo smatra da ključni faktori koji determinišu opšti porast nivoa cijena globalno, a kao što su rat u Ukrajini, prekidi lanaca snabdijevanja, posljedice COVID-19 pandemije, rastuća neizvjesnot, ali i novonastala situacija u Izraelu, djeluju i dalje i u kombinaciji sa drugim faktorima utiču na kreiranje inflatornih očekivanja i kreiraju određeni inflatorni pritisak”, navodi se u obrazloženju odluke.

Konstatuje se i da faktori koji su djelovali u junu 2022. godine djeluju i dalje, pa je “zato potrebno nastaviti sa primjenom odluke i posvetiti posebnu pažnju kako bi se inflacija stavila pod kontrolu i zaštitila kupovna moć građana”.

“Na osnovu raspoloživih podataka Uprave za inspekcijske poslove i redovnih izvještaja i analiza MER- a uočava se, kako se konstatuje, da postoji rast cijena proizvoda koji čine osnovne prehrambene proizvode, međutim evidentno je da je kod većine proizvoda kod kojih je na snazi ograničavanje trgovačkih marži došlo do smanjenja maloprodajnih cijena”, navedeno je u obrazloženju.

U MER-u smatraju da su dosadašnje odluke o snižavanju cijena “imale povoljno dejstvo na smanjenje cijena osnovnih životnih namirnica i da su u značajnoj mjeri zaštitili životni standard građana”, naročito su “zaštitili standard ekonomski najugroženijih kategorija”.

Foto: Đorđe Cmiljanić

NIKŠIĆ PROGNOZA