Vlada se ne oglašava, ugovor o zakupu Svetog Stefana trebalo da raskine još u septembru

Iako je država ugovor o zakupu Svetog Stefana trebalo da raskine još u septembru, s obzirom da je tada istekao rok kompaniji Adriatik Propertis da, na zahtjev Morskog dobra, otvori grad-hotel, Vlada se po ovom pitanju još ne oglašava.

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je Televiziji Vijesti da su informacije o tome interne, ali je uvjeren da će država naći najbolje rješenje.

Iz Mjesne zajednice (MZ) Sveti Stefan, s druge strane, poručuju da će, ako im Vlada ne da konkretne informacije, za petnaestak dana, organizovati protest.

Brava na kapiji Svetog Stefana preživjela je i ovu sezonu. Da li će i kada biti otključana, informacije nema ni više od mjesec od isteka roka koji je Morsko dobro dalo kompaniji Adriatik Propertis da otvori hotelski kompleks, kako Vlada ne bi jednostrano raskinula ugovor.

„Ovdje je više nego evidentno jasno da se ugovor krši, da je ugovorna obaveza prekršena od strane zakupca, da nisu izmirene obaveze prema državi Crnoj Gori, da Sveti Stefan iz godine u godinu se devastira u svakom smislu“, istakao je Blažo Rađenović iz MZ Sveti Stefan i predsjednik budvanskog odbora Građanskog pokreta URA.

Ako Vlada u naredne dvije sedmice ne informiše javnost o tome šta je do sada uradila po ovom pitanju, i koji su konkretni koraci ka rješenju, mještani Svetog Stefana organizovaće protest, kaže Rađenović.

Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade, s druge strane, ističe da zbog oznake „interno“ nije u mogućnosti da o sporu sa zakupcem „Sveca“ govori javno.

„Vlada Crne Gore štiti i zaštitiće državnu imovinu u svim slučajevima. Ovo je veliki naslijeđeni problem, sa kojim se nadležna ministarstva suočavaju, i svakodnevno radimo na rješenju. I u ovom slučaju vjerujem da ćemo iznaći najbolje moguće rješenje u skladu sa zakonom“, rekao je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

Morsko dobro, na čelu sa Mladenom Mikijeljom, 7. avgusta upozorilo je zakupca da u roku od 30 dana otvori i uredi kupališta koja su joj data u višedecenijski zakup.

Na pozive Televizije Vijesti nisu odgovarali ni izvršni direktor Adriatik Propertisa Goran Bencun ni Mikijelj.

Bivši predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra sumnja da se raspoloženje Vlade prema zakupcu promijenilo krajem ljeta, kada se, kako tvrdi, premijer Milojko Spajić sastao sa njima.

„Jasno je da iza toga, s obzirom da nije bio transparentan sastanak, da se nije odvijao u Vladi već u hotelu Maestral, stoji neka skrivena namjera od strane 44. vlade i tu negdje vidimo zašto administracija ćuti do dana današnjeg“, kazao je Rađenović.

Da je vrijeme da se ugovor raskine, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori, gdje naglašavaju da treba ispitati i ko zaista stoji iza zakupa Svetog Stefana.

„Ja mislim da će vrlo brzo doći vrijeme da mi, u stvari, saznamo da stvarni zakupac hotela Sveti Stefan. Nije gospodin Statis ili, ko je već ne znam, nego da je to domaći tajkun, da tako kažem, koji je preko raznoraznih offshore destinacija ušao i želio da kupi najljepši i najdragocjeniji biser turističke privrede Crne Gore“, rekla je Zdenka Popović (Demokratska Crna Gora).

Iz partije, u vrijeme čije je vlasti sa Adriatik Propertisom potpisan ugovor o zakupu Svetog Stefana, kažu da zbog konflikta Vlade i zakupca najviše trpi turistička privreda.

„Ove najave, plašenja samih investitora i svega onoga što imamo u Crnoj Gori su suprotno onome što bi trebala da bude ekonomija Crne Gore, a to je da privlačimo one investitore koji trebaju da ulažu, a ne da se bavimo raskidom ugovora, da najveće svjetske brendove tjeramo iz Crne Gore“, kazao je Nkola Milović (DPS).

Ugovorom o zakupu Svetog Stefana 2007 godine, dragulj crnogorskog primorja Adriatik Propertisu prepušten je na tri decenije, uz uslov da hotel mora biti otvoren 11 mjeseci.

Osam godina kasnije, taj period smanjen je na osam mjeseci, a upravljanje Adriatika „Svecem“ produženo je na 42 godine.

Foto: Vuk Lajović/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA