„Vlada prvo da napravi rebalans, Crna Gora može bez MMF-a“

Nova crnogorska vlada prvo mora da napravi rebalans, kako bi se vidjelo gdje je država trenutno, poručio je Miloš Vuković iz Fideliti konsaltinga. On je ocijenio da se bankrot neće desiti, te da će novi premijer zateći bolje stanje od onoga što se pričalo.

„Čeka nas 2,8 milijardi starog duga i 700 miliona novog, mislim da treba da se pripremi fiskalna strategija i nastavi za borbom za životni standard“, saopštio je Vuković za TVCG.

Kazao je i da treba sačekati godinu da vidimo da li ćemo ići na nove izbore ili će se program implementirati.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović bi novog premijera savjetovao da u svim pregovorima napravi četvorogodišnji plan, kao i fiskalnu i reformu bankarskog sistema.

Na pitanje da li Međunarodni monetarni fond (MMF) vidi kao partnera, Filipović kaže:

„Nijesam veliki ljubitelj MMF-a, niti zaduživanja, tražio bih partnere i na drugoj strani, slobodnom tržištu, domaćem tržištu…“

I Vuković misli da Crna Gora može bez MMF-a, ali da su nam potrebne njihove savjetodavne usluge.

Filipović je istakao i da nijedna partija nije izašla sa programom koji bi se suočio sa teškim odlukama koje čekaju novu vladu.

„Kako smanjiti broj zaposlenih u javnoj upravi, mislim da će morati to da se radi… Taj plan bih pravio na pet do sedam godina“, rekao je ekonomski analitičar za TVCG.

Izvor: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA