Vlada objavila, pa prekinula javni poziv za pomoć pekarima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prekinulo je postupak Javnog poziva za pomoć pekarskoj industriji koji je objavilo sredinom mjeseca jer će Agencija za sprečavanje korupcije ispitivati moguće povrede pravila konkurencije i postojanja uticaja na tržište, odnosno da se pomoć države usmjerava diskriminatorski, a posebno da postoji zloupotreba službenog, poslovnog, odnosno društvenog položaja ili uticaja u cilju sticanja lične koristi ili koristi za drugog.

Pozivom od 12. jula resor Vladimira Jokovića pozvao je zainteresovane privredne subjekte registrovane za proizvodnju hljeba i distribuciju naveliko, da dostave zahtjeve za podršku kojim potvrđuju da su tokom perioda važenja Odluke o utvrđivanju maksimalne maloprodajne cijene pšeničnog bijelog hljeba dnevno isporučivali trgovinama prosječno više od 1.000 komada vekni pšeničnog bijelog hljeba tip – 500, gramaže od 500-600 grama i gramaže od 300-400 grama, po cijeni ne višoj od 0,393 eura bez PDV-a po komadu. Podsjećamo, od 2. avgusta do 31.decembra 2021. godine cijene hljeba bile su ograničene da bi se zaštitile najranjivije kategorije društva.

Nakon objavljivanja javnog poziva, ovom ministarstvu je, kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, dostavljen anonimni prigovor upućen na mail adrese Specijjlnog državnog tužilaštva, Agencije za zaštitu konkurencije, Agencije za sprečavanje korupcije, Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore i Privredne komore Crne Gore.

Predmetni prigovor je upućen sa e-mail adrese “nvoprofiteri@mail.com” i istim su tražili da se postupak javnog poziva obustavi zbog, kako se navodi, činjenice da se u konkretnom slučaju radi o povredi pravila konkurencije i postojanju uticaja na tržište, odnosno da se pomoć države usmjerava diskriminatorski.

“U svojem podnesku zainteresovana strana u bitnom istakla da je Javni poziv za pekare koje su isporučivale preko 1.000 komada hljebova po definisanoj gramaži vrhunac diskriminaciie i targetirana preduzeća kojima treba nezakonito udijeliti narodni novac”, ističe se u informaciji koja je objavljena na sajtu Vlade.

U toku trajanja ovog javnog poziva Komisija nije zasijedila i nije cijenila nijedan pristigli zahtjev, te poručuju da neće zasijedati i iste neće cijeniti dok se ne ispita osnovanost navoda od strane nadležnih državnih organa.

“Polazeći od navoda iz predmetnih podnesaka, po nalaženju ovog ministarstva, nesumnjivo proizilazi da je neophodno ispitati navode zainteresovane strane, a u konkretnom slučaju to pitanje se odnosi na moguće povrede pravila konkurencije i postojanja uticaja na tržište, odnosno da se pomoć države usmjerava diskriminatorski, a posebno da postoji zloupotreba službenog, poslovnog, odnosno društvenog položaja ili uticaja u cilju sticanja lične koristi ili koristi za drugog za čije rješavanje je nadležna Agencija za sprečavanje korupcije”, navodi se.

Ministarstvo će, dodaje se, uputiti zahtijev prema nadležnim organima da, ukoliko nijesu, pokrenu postupak za rješavanje prethodnog pitanja, kako bi se stvorili uslovi za donošenje odgovarajućih odluka u ovoj upravnoj stvari.

“Ovo ministarstvo, posebno naglašava da je predmetni javni poziv objavljen u cilju pružanja podrške pekarskoj industriji, usljed gubitaka ostvarenih u pekarskoj industriji tokom važenja Odluke o utvrđivanju maksimalne maloprodajne cijene pšeničnog bijelog hljeba, prema kojoj su cijene hljeba bile ograničene da bi se zaštitile najranjivije kategorije društva, a ne radi favorizovanja bilo kog pojedinca ili organizacije, pa te navode ovom prilikom odbacujemo kao neosnovane. Prema tome, uvjereni smo da su navodi u predmetnom podnesku iznijeti proizvoljno i netačno, ali uvažavajući nespornu činjenicu da je ocjena osnovanosti iznijetih navoda u nadležnosti drugih državnih organa, to je ovo ministarstvo jedino ispravno i zakonito moglo postupiti na način što će prekinuti postupak po predmetnom javnom pozivu, do donošenja odluka nadležnih državnih organa, odnosno do rješavania prethodnog pitanja”, navodi se.

I poziv za malinare je zbog iste stvari prekinut, te o njemu odlučuje Agencija.

foto:EPA/ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA