Vlada donijela Uredbu o realizaciji i korišćenju novca iz IPARD III programa

Vlada je donijela Uredbu kojom će se poljoprivrednicima iz ruralnih područja omogućiti povlačenje novca iz pretpristupnih fondova Evropske unije, radi dostizanja standarda, ekonomskog, socijalnog i teritorijalnog razvoja, pametnog, održivog i inkluzivnog rasta kroz razvoj fizičkog kapitala.

Ova Uredba o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta IPARD III programa, donijeta na današnjoj sjednici izvršne vlasti.

IPARD sadrži bespovratni novac za podršku razvoju poljoprivrede i za njegovo sprovođenje je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede. On se mora potrošiti u predviđenim vremenskim rokovima, a ako se ne potroši vraća se EU. IPARD-om III će poljoprivrednicima biti dostupno 81,97 miliona eura,od čega podrška EU iznosi 63 miliona eura a doprinos Crne Gore 18,97 miliona eura.

„Uredbom se uređuje realizacija i postupak korišćenja sredstava finansijske podrške za sprovođenje mjera ruralnog razvoja iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije (IPA) za „Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava“ (Mjera 1), „Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva“ (Mjera 3) i „Diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja“ (Mjera 7) – podmjera 7.1 „Podrška investicijama za razvoj ruralnog turizma“, podmjera 7.2 „Podrška investicijama za preradu na gazdinstvu“ i podmjera 7.3 „Podrška investicijama za unapređenje zanata“, u skladu sa Programom razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD-a III 2021-2027″, ističe se u saopštenju VLade.

Poljoprivrednici su u okviru IPARD projekta gradili objekte za smještaj stoke, mehanizacije, stočne hrane, nabavljali su zasade, sisteme za navodnjavanje, specijalizovana vozila… Prethodno je trajanje IPARD II programa produženo do kraja ove godine.

Foto: Vlada Crne Gore flickr

NIKŠIĆ PROGNOZA