Više gostiju nego dostupnih radnika

Crna Gora se sprema za još jednu uspješnu turističku sezonu, a prema poslednjim informacijama koje je javnosti dostavila Nacionalna turistička organizacija, u predsezoni je u Crnoj Gori boravilo čak 28 odsto više gostiju nego prethodne godine. Međutim, ovaj podatak, osim što je obradovao nadležne, zabrinuo je ugostitelje koji na pragu sezone i dalje muku muče sa angažovanjem radne snage.

Brojni sezonski radnici već godinama izbjegavaju rad na našem primorju i odlaze u Hrvatsku i zapadne zemlje, u kojima im je garantovana veća zarada, ali i, kako navode, bolji uslovi rada.

Kako bi riješili problem radne snage, crnogorski ugostitelji su nedavno tražili od Vlade da im se omogući dovođenje radnika iz Nepala, Kameruna i drugih zemalja Azije i Afrike, ali sve su prilike da od toga neće biti ništa.

Ugostitelj iz Petrovca Ilija Armenko ističe da crnogorski turistički poslenici jednostavno ne mogu da pariraju zapadnim tržištima, ali smatra da rješenje nije ni dovođenje radnika iz Azije i Afrike.

– Gostiju ima, primjetno je da ih ima više, ali situaciji nije dobra jer nam i dalje fale radnici. Gotovo je nemoguće zamisliti da gro radne snage čine strani konobari i kuvari, sa kojima bi problem bilo i samo sporazumijevanje, a ne nešto drugo. To možda mogu vlasnici hotela, koji imaju i po 100 ili više zaposlenih, ali mi manji ugostitelji tako ne bismo mogli raditi – kaže Armenko.

Ako država želi da ima uspješnu sezonu, dodaje on, mora da se pozabavi svojim dijelom posla, a ugostitelji svojim.

– Mi naše dažbine moramo da plaćamo i plaćamo ih i tako punimo budžet. Da bismo pokrili svoja ulaganja, mi smo prinuđeni da podignemo cijene, a ako dignemo cijene, onda ćemo imati manje gostiju. Država bi trebalo da se potrudi da u Crnu Goru dovede visokoplatežne goste, kao što to radi Hrvatska, a to će onda dovesti i do većih plata. Daleko smo mi od Hrvatske i drugih turističkih destinacija – smatra Armenko.

On poziva državu da se konačno okrene turizmu i napravi jasnu strategiju, jer, kako kaže, gubimo korak za svijetom.

– Nije to sadašnja politika, to je tako poslednjih 20 godina. Nemamo infrastrukturu, a imamo mnogo hotela. Na primorju nije napravljena nijedna ulica ili bulevar, pa se tako godinama suočavamo sa nevjerovatnim gužvama u toku sezone. Brojni gosti se žale na to, a meni se jedan gost čak požalio da je prije stigao od Splita do Dubrovnika, nego od Dubrovnika do Petrovca, jer je čekao trajekt skoro sat i po, pa se onda još nekoliko sati probijao do Budve. Visokoplatežni gost možda želi da dođe, ali kada vidi sa čim sve treba da se suoči, na kraju odustane. Zato sve moramo da mijenjamo iz temelja – zaključuje Armenko.

Cijene će sigurno biti više

Armenko ističe i da je sa aktuelnim cijenama potpuno izvjesno da će i usluge na Primorju biti skuplje nego ranije, otprilike oko 30 odsto.

– Cijene inputa su porasle, hrana u prodavnicama je svakim danom sve skuplja, a akcije snižavanja teško da mogu dati neke konkretnije rezultate. Poređenja radi, cijene u Crnoj Gori, iako su više nego ranije, i dalje su niže nego u drugim državama. Pa samo cijena kafe niža je nego u Beogradu, gdje je oko dva eura, na Kopaoniku, gdje je četiri eura, a kod nas na „pjenu od mora“ euro i po. Dakle, kod nas su zastupljeni slabije platežni gosti – kazao je Armenko.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA