(VIDEO) Za projekte energetske efikasnosti pristiglo 2.700 prijava

Za konkurse Eko fonda za subvencionisanje osam projekata iz oblasti energetske efikasnosti, namijenjenih domaćinstvima, vlada veliko interesovanje, a od 1. avgusta prijavljeno je njih blizu 2.700. Konkurs je otvoren sve dok predviđenih osam miliona eura ne bude utrošeno, komisija će razmatrati svaku prispjelu prijavu i u realizaciju će se krenuti kad završe posao.

Za ublažavanje posljedica velike energetske krize 2022. Crna Gora je u martu prošle godine dobila 30 miliona eura a sredstva su akcionim planom Vlade usmjerena u različite oblasti. Znatna sredstva 11,5 miliona opredijeljena su za implementaciju mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima, seoskim domaćinstvima i hotelima, pojašnjava Draško Boljević, direktor Eko fonda, koji je implementaciona jedinica tih projekata.

Pripreme za realizaciju su bile opsežne i trajale su godinu, a bile su uključene sve relevantne institucije, organizacije, pojedinci kako bi se došlo do najoptimalnijeg rješenja. Prvi korak bio je izrada softverskog aplikacione platforme predviđene za elektronsku prijavu građana.

U aprilu je raspisan javni poziv za izvođače radova kako bi se obezbijedila kritična masa subjekata koji se bave mjerama energetske efikasnosti u Crnoj Gori – provjerene i firme koje imaju najmanje tri godine zdravog finansijskog poslovanja.

Računica je bila da će se broj prijavljenih uvećavati postepeno, no za nešto više od mjesec dana pristiglo je skoro 2.700 prijava. To ne znači da će svaka ispuniti uslove ali će svaka biti obrađena.

Nakon toga izvođač je dužan da u roku šest mjeseci završi posao, a komisija UNDP-a će izlaskom na teren konstatovati da li je sve urađeno u skladu sa ugovorom potpisanim između Eko fonda, domaćinstva i izvođača.

Visina subvencije zavisi od projekta za koji se domaćinstvo prijavilo, a isprofilisano ih je osam, u žargonu nazvanih „od krova do poda“.

To što je broj prijavljenih prevazišao sva očekivanja, ne znači da je konkurs zatvoren, tvrdi Boljević.

Maksimalna subvencija po domaćinstvu je 10.000 eura, jedno se može  prijaviti za više projekata a za svaki je precizno definisana u apsulutnom i relevantnom iznosu.

Boljević poziva građane da se prijave ali da uz to budu strpljivi jer svaki zahtjev moraju obraditi pa sama procedura može trajati duže od njihovog očekivanja.

Marina Radojević

Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA