(VIDEO) „Ugradnjom agregata 8 u HE „Perućica“ dobijamo novu snagu, dodatnu proizvodnju“

Planirana ugradnja  osmog agregata još prilikom izgradnje Hidroelektrane (HE) „Perućica“ polako dobija epilog na terenu. Predstavnici EPCG i KFW Njemačke razvojne banke potpisali su ugovor o kreditu, a sredstva u iznosu od 40 miliona eura biće uložena u ugradnju ovog značajnog energetskog objekta. Ukoliko sve bude teklo po planu agregat bi 2027. trebalo da bude pušten u rad.

Ideja o ugradnji osmog agregata stara je koliko i sama HE „Perućica“ odnosno i više nego 64 godine koliko je u pogonu. Prilikom njene izgradnje koja je između ostalog podrazumjevala ugradnju 7 agregata ostavljen je prostor za osmi.

„Ugradnjom agregata 8 dobijamo novu snagu, dodatnu proizvodnju, ali istovremeno i pouzdaniji rad HE „Perućica“, kazao je za RTNK Ivan Mrvaljević direktor Direkcije za razvoj i investicije EPCG.

Mrvaljević istiće da je kreditni aranžman sa Njemačkom razvojnom bankom je izuzetno povoljan.

„Otplata kredita je 15 godina sa uključenim grejs periodom od pet godina. Početak otplate je novembar 2029.godina, tako da će projekat isplaćivati sam sebe što i jeste naš cilj da se svi novi projekti realizuju iz razvojnih kredita. Kamatna stopa je za današnje finansijske uslove na tržištu povoljna, ona iznosi 2,23 odsto“, rekao je Mrvaljević.

Investirati u  objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora nije samo želja već i obaveza Crne Gore- moramo naći načine da dekarbonizujemo crnogorski elektoenergetski sektor i na taj način između ostalog zaštitimo životnu sredinu i poštujemo savremene standarde, potpuno preći na zelenu energiju  krajnji je cilj.

Marina Radojević

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA