(VIDEO) U Nikšiću metar drva stigao do 80 eura

Počela je sezona spremanja ogrijeva za zimu. U našem gradu cijene se kreću od 60 do 80 eura po metru, što, prema riječima sugrađana, predstavlja značajan udar na finansije. Zbog toga mnogi od njih se opredjeljuju za druge načine grijanja, poput struje i peleta.

Imajući u vidu generalno poskupljenje naftnih derivata, ne čudi činjenica da su cijene drva za ogrijev pratile trend rasta. Ipak, sugrađani nisu očekivali da će jedna od osnovnih potreba tokom zime predstavljati ovoliki udar na džep, budući da je za 10 metara drva, koliko se obično kupuje, potrebno izdvojiti od 650 do 800 eura.

Otkrili smo i da neki uopšte i ne pomišljaju na kupovinu drva za zimu, već koriste alternativne načine grijanja.

Čak i sugrađani koji su ranije koristili isključivo drva za ogrijev, ozbiljno razmišljaju o novim metodama ukoliko se poskupljenje nastavi.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Vladimir Joković, nedavno je izjavio da su cijene peleta ove godine 50 odsto niže nego prošle i kreću se od 220-250 eura. Ipak, ostaje da vidimo da li će građani biti u prilici da iskoriste alternativne metoda grijanja, ili će, ukoliko žele komforan i topao dom, morati da plate paprene cijene.

Aleksandar Nikčević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA