(VIDEO) Tehnopolis: Predstavljeni završni rezultati BLUEAIR projekta

U IPC „Tehnopolis“, održan je sastanak pod nazivom „Perspektive razvoja plave ekonomije“, na kom su predstavljeni završni rezultati BLUEAIR projekta.

Nakon održanog finalnog događaja projekta „Plavi pametni rast S3 u Jadransko-jonskog regiji“, početkom mjeseca u Trstu,i u Nikšiću je održan sastanak na kom su predstavljeni rezultati projekta. Glavni ciljevi projekta, bili su unapređenje kapaciteta u cilju razvoja plave ekonomije,rekao je Božidar Čolaković, iz IPC Tehnopolis.

„Glavni rezultati BLUEAIR projekta su,stvaranje inovacione zajednice,kreiranje stragtegije za inovacije, proces otkrivanja preduzetništva u oblastima plave ekonomije“,kazao je on dodajući da je projekat namijenjen pravilnom poslovanju u oblasti tradicjonalih aktivnosti koje imaju veze sa morem,kao i novih koje su inedntifikovane kao potencijalno nastajuće“, navode oni.

Događaj je organizovan u okviru BLUEAIR projekta u sklopu „Interreg V-B Adriatic-Ionian programme“ – ADRION programa, a sprovode ga 11 partnerskih organizacija i 20 pridruženih partnera iz Jadransko-jonskog regiona. Uz Inovaciono Preduzetnički Centar Tehnopolis, partneri iz Crne Gore su Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Privredna komora, kazao je Čolaković.

Čolaković je istakao da je privredna komora već upoznata sa rezultatima projekta, pošto je sprovedeno istraživanje otkrivanja preduzetničkih mogućnosti u plavoj ekonomiji.

„Već su kontaktirani svi uključeni akteri u oblasti plave ekonomije, i oni u tome pronalaze korak naprijed u odnosu na postojeće stanje“, kazao je on.

Ivana Čavor,saradnik u nastavi na Pomorskom fakultetu u Kotoru, istakla je da će ta ustanova uvjek pružiti podršku kada je u pitanju održivi razvoj, odnosno, onim što ima veze sa morem i turizmom.

„Mislim da sva istraživanaj treba da idu u tom pravcu. Pomorski fakultet je tu da podrži sve što vodi ka tome. Mi se trudimo da budemo uključeni u sva aktuelna dešavanja, da uključimo i studente. Zato smo i aplicirali na konkurs ministarstva nauke i tehnoiloškog razvoja sa jednim projektom koji se tiče održivog razvoja koji ce nadam se otvoriti novo radno mjesto za nove istraživače“, rekla je ona.

Projekat BlueAir finansira se u okviru programa Interreg ADRION, koji finansira Evropski fond za regionalni razvoj i IPA II fond u vrijednosti od oko 2,5 miliona eura. Projekat je otpočeo u januaru 2020, završava se krajem ovog mjeseca.

Andrija Vasiljević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA