(VIDEO) Tehnopolis: Održan seminar o značaju i ulozi standardizacije za preduzeća

U prostorijama IPC Tehnopolis, Institut za standardizaciju Crne Gore (ISME), organizovao je seminar, pod nazivom „Uloga i značaj standardizacije u funkciji mikro, malih i srednjih preduzeća“. Seminar je organizovan u okviru projekta IPA 2020 u trajanju od 30 mjeseci.

Mikro, mala i srednja preduzeća neizostavni su i dominantan segment u svim oblastima privrednih aktivnosti u Crnoj Gori, istakao je Zoran Glomazić, direktor Insituta za standardizaciju, dodajući da su oni pokretači privrede, kreatori novih radnih mjesta i tokova kapitala, čija se uloga ogleda u razvoju konkurentnosti na nacionalnom, kao i unapređenja međunarodnog poslovanja domaće privrede i obezbjeđivanja uspješnog tržišnog pozicioniranja crnogorskih preduzeća na međunarodnim tržištima.

„Naša namjera je da održimo niz radionica malim i srednjim preduzećima, uključujući eksperte iz EU. Gdje ćemo ogvoriti o znaćaju implementacije standarda, radi poboljšanja konkurencije u okviru malih i srednji preduzeća. Onome što je jako važno, da bi oni mogli da plasiraju svoje proizvode i usluge u budućnosti na evropskom tržištu. Vrlo je važno da njihovi proizvodi, usluge, procedure, procesi budu usklađeni sa zahtjevima standarda“, istakao je on

Institut za standadizaciju Crne Gore, već duže vremena, kao prioritet u svom radu ima poplularizaciju standarda u cilju unapređenja poslovnih performansi kod MMSP u Crnoj Gori, rekao je Glomazić, što u suštini predstavlja osnovnu misiju Instituta. U tom smislu, izrađen je dokument pod nazivom „Akcioni program za unapređenje poslovanja MMSP primjenom standarda za period od 2022-2024.

„Namjera nam je da malim i srednjim preduzećima prije svega otvorimo vidike u smislu značaja implementacije standarda. U svakoj oblasti života postoje standardi. Bukvalno počevši od informacionih tehnologija, proizvoda za zabavu, idustriji, tehnologijama. Standardi su svakodnevni dio života“, kazao je Glomazić.

Na seminaru je govorila gošća iz Slovenije, Emilija Bratož, viši ekspert za tehničko zakonodavstvo i standardizaciju.

„Ja sam pozvana da u Nikšiću, mikro i malim preduzećima, objasnim kakvi su uslovi na unutrašnejm evropskom tržištu za trgovanje tehničkim proizvodima, uslovi tehničkog zakonodavstva i koje su dobrobiti upotreba standarda za mikro i mala preduzeća da mogu biti konkurentni na evropskom tržištu, dodala je ona.

Glomazić dodaje da se najbrže i najefikasnije promjene u društvima koja su u tranziciji,kao što je naše, dešavaju implementacijom i primjenoom standarda.

„Željeli bi da povežemo takođe naša mala i srednja preduzeća. Da oni znaju da je mjesto za standarde i informaciju o standardima, Institut za standardizaciju i eventualno u nekom budućem periodu da ih povežemo da mogu učestvovati u donošenju standarda“, rekao je on.

Današnja aktivnost se organizuje u okviru Projekta IPA 2020 pod nazivom „Povećanje kapaciteta institucija usaglašavanjem i sprovođenjem pravnih tekovina Evropske unije u oblasti konkurentnosti i inovacija“.

Projekat je počeo u junu prethodne godine i trajaće 30 mjeseci. Nakon Nikšića, seminari su planirani u Bijelom Polju i Podgorici.

Andrija Vasiljević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA