(VIDEO) Rebalansom budžeta Opštine Nikšić prihodi uvećani na nešto više od 37 miliona eura

Nacrtom odluke o izmjenama Odluke o budžetu Opštine Nikšić za 2024. godinu, postojeći prihodi uvećani su na nešto više od 37 miliona eura, a u skladu sa tim uvećani su tekući izdaci kao i budžet za sport, te subvencije. Ipak se ne može udovoljiti svim zahtjevima, ističe Zoran Šoškić, sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo u Opštini Nikšić, jer kako planiranjem, tako i rebalansom budžeta, mora se voditi računa da lokalna samouprava bude finansijski samoodrživ sistem. Nacrt odluke biće na javnoj raspravi do 14. oktobra, kada će se održati centralna rasprava.

Šoškić kaže da se rebalans vrši kada dođe do, kako ističe, povećanja “prihodne ili rashodne strane”, te da su u Opštini Nikšić prihodi značajno uvećani u odnosu na prethodnu godinu.

Sa druge strane, navodi Šoškić, došlo je i do povećanja izdataka, koji su morali biti ukalkulisani.

Napominje da je Nikšić, Opština koja možda i najviše sredstava izdvaja za subvencije za mlijeko, poljoprivredu i prevoz đaka.

Dodaje da ipak ne mogu udovoljiti svim zahtjevima zbog, kako kaže, „zakonskih ograničenja“, te da sve korekcije moraju biti u okviru postojećih prihoda koji su, ističe, nešto veći od 37 miliona eura.

Komunalna djelatnost i zarade zaposlenih su, prema riječima Šoškića, prioritet, te se s toga mora planirati budžetska rezerva za narednu godinu.

U skladu sa instrukcijama relevantnih institucija u državi, planiranjem budžeta kao i rebalansom mora se voditi računa da lokalna samouprava bude finansijski samoodrživ sistem, zaključuje Šoškić.

Maja Lalatović
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA