(VIDEO) Pripreme za početak eksploatacije rude u jami Biočki stan teku dobrom dinamikom

Firme iz Nikšića „Rapax“ i Centar za reciklažu su sa kompanijom „Uniprom metali“, koja je vlasnik bivših Rudinika boksita od 2015. godine, potpisali ugovor sa novoosnovanom firmom „Novi boksiti“ o eksploataciji rude za narednih pet godina, a početak proizvodnje se očekuje narednih dana.

Pripreme za početak eksploatacije rude u jami Biočki stan teku dobrom dinamikom, a prema riječima Željka Markuša, tehničkog rukovodioca održavanja u jami, očekuju oko 300.000 tona rude na godišnjem nivou.

Iako je napravljena pauza u radu od godinu dana, jama je u dobrom stanju, dok su se u opremu morala uložiti dodatna novčana sredstva.

Radnici bi trebali da budu angažovani na dug vremenski period, budući da su geodetska istraživanja pokazala da rude u jami Biočki stan ima oko tri miliona tona.

U maju prošle godine, poljska firma „Bumech“ obustavila je proizvodnju i tom prilikom je bez posla ostalo 110 radnika. Komentarišući činjenicu da za njih još uvijek nijesu isplaćeni doprinosi, Markuš ističe da sadašnji vlasnici po tom pitanju nemaju bilo kakvu obavezu.

U firmi „Novi boksiti“ se nadaju da će poslovni aranžman sa firmom „Uniprom metali“ biti uspješan, na njihovo, ali i zadovoljstvo radnika.

Aleksandar Nikčević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA