(VIDEO) Nikšić: Predstavljene mjere podrške poljoprivrednim gazdinstvima

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas je u Tehnopolisu upriličena promocija Javnog poziva za Mjeru 7 podmjera 7.1 „Podrška investicijama za razvoj ruralnog turizma“. Podržavaju se investicije čija ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznosi od 10.000 do 200.000 eura.

Potencijalni korisnici moći će da apliciraju za izgradnju ili rekonstrukciju ili opremanje komplementarnih ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja, objekata za pripremanje hrane i pića, uređenje turističke infrastrukture, izgradnju, rekonstrukciju ili nabavku opreme za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije i nabavku opreme i uređaja za tretman otpada i prečišćavanje otpadnih voda kazao je Enis Gjokaj iz Direktorata za ruralni razvoj.

Dostizanje EU standarda i podizanje konkuretnosti cilj je IPARD III programa a korisnici ove Mjere su poljoprivrednici, fizička lica u ruralnim područjima, pravna lica, organizacije proizvođača kao i mikro i mala preduzeća na ruralnim područjima.

Visina podrške iznosi do 60 odsto ukupno prihvatljivih troškova, ističe Sanja Bulajić iz Direktorata za plaćanja. Može se povećati i do 70 odsto za investicije realizovane od strane mladih poljoprivrednika, sertifikovanih organskih proizvođača kao i kolektivne investicije.

IPARD III će trajati narednih sedam godina, a ukupan budžet podrške kroz nekoliko mjera je blizu 130 miliona eura, od čega 63 miliona eura bespovratno obezbjeđuje Evropska unija.

Milinko Miličić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA