(VIDEO) Nelojalna konkurencija i uvoz: Prerađivači i proizvođači mlijeka u problemu

Situacija u mljekarskom sektoru je alarmantna, tvrde prerađivači i proizvođači. Razlog je nelojalna konkurencija, nekontrolisan uvoz proizvoda čija je maloprodajna cijena takva da su domači proizvodi nekonkurentni.

To ne važi samo za mljekaru “Nika” , kaže direktor Tadija Šljukuć, već za sve mljekare u Crnoj Gori. Dovedeno je u pitanje nihov i opstanak farmera. Tome je kumovala nelojalna konkurencija – nekontrolisan uvoz mlijeka i mlječnih proizvoda.

Dok je za to vrijeme crnogorsko stočarstvo stagniralo ili išlo silaznom putanjom, uz izuzetak da je u ovoj dodini otkup bio veći 16 odsto.

Šljukić ističe da niko ne želi da ukine uvoz, ali država treba da se uključi i da sa mljekarskim sektorom nađu rješenje, prvenstveno za nekonkurentnu cijenu proizvoda na tržištu.

“A zar treba da farmere držimo na granici rentabilnosti umjesto da ih stimulišemo da povećavaju proizvodnju. Mljekare im ne mogu plaćati veću cijenu”, kaže Šljukić i pojašnjava „jer su i one granici rentabilnosti“.

U prilog toma podaci ih litar proizvedenog jogurta košta 74 centa , ne računajući troškove za zarade zaposlenih, električnu energiju, održavanje i druge impute.

I proizvođač Predrag Jakić iz Šipačna, koji na porodičnom gazdinstvu ima oko 90 muznih grla i dnevno predaje 600 do 700 litara mlijeka, saglasan je da je situacija u mljekarskom sektoru alarmantna.

U jednom periodu otkupna cijena mlijeka  u odnosu na sve impute koji učestvuju u proizvodnji bila je na zadovoljavajućem nivou. Međutim, sve je to pojela inflacija.

“Takav scenario za svakog farmera bi bio poguban”, kaže Jokić, „dovoljno bi bilo da 5 dana u mjesecu ne otkupe mlijeko- niti ga imaju gdje, niti mogu održati farmu, a ni obezbijediti egzistenciju porodici“.

A želja im je bila da se na porodičnom imanju okupi familija , da radi i pristojno živi od ovog mukotrpnog ali poštenog posla. Uspjeli su da razviju zavidnu proizvodnju, ali ne bez kreditnih sredstava.

“Ukoliko država ne preduzme mjere i zaštiti proizvođača farme če se i mljekare zatvoriti, a onda će oko .6000 onih vezanih za mljekarski sektor završiti na birou ili ulici“, kaže Jakić.

Tad će mlijeko i mlječni proizvodi  imati tri puta veću maloprodajnu cijenu jer neće imati domaćeg proizvođača kao konkurenciju.

Marina Radojević

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA