(VIDEO) Kovačević: PUP će unaprijediti privrednu sliku Nikšića, Vuković: Uspostavili smo osnov za dalji razvoj grada

Usvajanje Prostorno-urbanističkog plana Nikšića, od strane Vlade Crne Gore, važan je korak ka razvoju grada, ujedno i napretku države. Kroz smjernice se nastojala omogućiti realizacija svih programa i projekata koji su u interesu zajednice i pojedinaca i koji će uticati na privrednu sliku grada pod Trebjesom, a time i još kvalitetniji život građana, saglasni su u lokalnoj upravi.

Prostorno-urbanistički planovi otvaraju brojne mogućnosti, to je ujedno i preduslov za realizaciju projekta važnih za prosperitete i razvoj zajednice, opštine i države, kaže Marko Kovačević, predsjednik opštine Nikšić. Svi pregovori sa invenstitorima sada mogu da se realizuju, prije svega dolazak BIG fashion-a, Lidl-a, ali, kako ističe Kovačević, uticaće ne samo na privrednu sliku grada već i na građevinsku ekspanziju kroz šta će opština ostvariti i nove prihode.

„Ono što znamo jeste da Lidl ima zemljište u Nikšiću i da na jednoj lokaciji može početi da gradi vrlo brzo. Oni traže drugu lokaciju kada je naš grad u pitanju. Razgovori sa Big fashion-om su zaista odmakli dosta i imamo lokaciju za koju su oni zainteresovani, koja je u vlasništvu Opštine i gledaćemo u narednom periodu i taj posao da ugovorimo i da oni na toj lokaciji počnu radove i realizaciju investicija. To bi značilo oko 500 novih radnih mjesta za naše sugrađane kada su samo ove dvije investicije u pitanju“, kazao je Kovačević.

Da ovaj prostorni plan otvara nove mogućnosti, saglasan je i Nemanja Vuković, predsjednik SO Nikšić. Ističe da su u lokalnoj upravi puno rada i energije uložili u pripremu i izradu ovog važnog dokumenta.

„Izgradnja poslovno-stambenih objekata će automatski uticati na tržišne cijene i zakupa i prodaje i vjerujem jednom broju naših sugrađana omogućiti povoljnije uslove za rešavanje osnovnih pitanja, prije svega stambenog. Takođe, stvorene su pretpostavke za dolazak Big fashion-a, za dolazak Lidl-a, za formiranje industrijske zone u Željezari, za pozicioniranje Centra za upravljanje otpadom u Željezari. Stvorena je pretpostavka konačno i za raspisivanje tendera za izgradnju druge dionice puta Nikšić-Čevo-Cetinje, tako da ima brojne pozitivne implikacije. Vjerujem da smo ovim planom, odnosno izmjenama i dopunama plana uspostavili osnov za dalji razvoj Nikšića, za otvaranje novih radnih mjesta“, naveo je Vuković.

Kroz smjernice se nastojala omogućiti realizacija svih programa i projekata koji su u interesu zajednice i pojedinaca, napominje Mirjana Nikolić iz Agencije za planiranje i projektovanje opštine Nikšić. Naglašava da će nove saobraćajnice omogućiti bolju povezanost Nikšića sa crnogorskim primorjem, regionom, ali će prostorni plan uticati i na razvoj lokalne mreže puteva.

„Prostorni plan bi trebalo da podspješi izgradnju i uređenje i u okviru samog grada, kako realizaciju nekih velikih projekata, ono što se pominje i što je većina građana već čula, novih, većih trgovinskih objakata, novog objekta za potrebe Televizije, ali i novih vrtića, javnih sadržaja, stambenih zgrada, novog uređenja i mnogih objekata, odnosno realizaciju mnogih projekata privatnih lica koji to već dosta dugo čekaju“, objasnila je Nikolić.

Ovim planom i RTV Nikšić dobija prostor za filmski studio.

„S obzirom da smo mi dogovorili da se ovog ljeta jedna serija u produkciji RTS-a snima upravo u Nikšiću, sa filmskim centrom koji bi dobila Televizija Nikšić i Opština Nikšić, vjerujem da bi bilo još više takvih projekata u budućnosti, a to znači da brojne filmske, glumačke ekipe posjećuju naš grad u narednom periodu“, najavio je Kovačević.

Prostorno-urbanistički plan je i te kako važan za razvoj grada, što ujedno doprinosi napretku države. Implementacija nekih projekata je u poodmakloj fazi, pojedini u razradi idejnih rješenja, dok su mnogi i čekali upravo donošenje Prostornog plana da bi se krenulo u realizaciju.

Bojana Kostić

foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA