(VIDEO) Drobnjak: Šta god se dešava na tržištu ne može da rastu plate, a da penzija bude zaboravljena

„Formula za obračun penzija zakonski je definisana i niko je ne može mijenjati“, kazao je u jutarnjem programu RTNK vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Vladimir Drobnjak.

U proteklom periodu upravo zbog formule za obračun penzija u javnosti je bilo dosta kontroverzi koje su, ocijenio je Drobnjak, i plašile građane Crne Gore jer su upućivale da će novom fiskalnom strategijom penzije biti umanjene.

„Kada pričate o obračunu penzija onda morate da uzmete kompletnu formulu koja je u stvari zakonska definisana, niko od nas je ne može mijenjati i uzimati dijelove koji im odgovaraju. Dakle, kada uzmete te lične koeficijente  i kada uzmete ostale parametre kao što su dužina radnog staža i kao što je treći parametar vrijednost penzije za jedan lični bod i kad sve to uzmete u kalkulaciju onda vidite da ovaj treći parametar anulira ovaj niži lični koeficijent i da u suštini penzije neće bti manje“, istakao je Drobnjak.

Dužina radnog staža, pojasnio je Drobnjak, jedan je od bitnih parametara za buduću obraćun penzija.

„Nije ista ako radite 15 ili 20 godina ili imate punih 40 godina. Treći parametar  je vrijednost penzije za jedan lični bod- to je taj korektivni faktor koji u sebi ima mogućnost da penzija prati rast zarada, odnosno plata i rast inflacije i u skladu sa ta dva parametra  uslađuje se penzija. Dakle, šta god se dešava na tržištu ne može da rastu plate, a da penzija bude zaboravljena upravo zbog ovog trećeg parametra koji je jako bitan i koji prati rast plata i rast inflacije“, naglasio je Drobnjak.

Fiskalnom strategijom najavljene su stope smanjenja doprinosa kojim će Fondu PIO, rekao je Drobnjak, biti umanjeni prihodi. Drobnjak je kazao da će i to biti riješeno nizom Vladinih mjera.

U jutarnjem programu RTNK Drobnjak je govorio i o povoljnostima koje Fond PIO daje penzionerima, te i o Strateškom planu za period od 2024-2027.godine.

Biljana Brašnjo

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA