Veći PDV vodi gašenju izdavača i novina

Povećavanje PDV-a na knjige, dnevnu i periodičnu štampu sa sedam na 15 odsto značilo bi prestanak rada malih izdavačkih kuća, smanjenje produkcije savremene crnogorske književnosti, a domaći štampani mediji bili bi dovedeni pred gašenje.

To su “Vijestima” kazali predstavnici izdavačkih kuća i udruženja, kao i direktori vodećih štampanih medija, povodom objavljivanja nacrta fiskalne strategije u kojoj se najavljuje povećanje poreza na knjige i štampu sa sadašnjih sedam na 15 odsto.

Predsjednik Društva crnogorskih izdavača prof. dr Vladimir Vojinović, kazao je za “Vijesti” da PDV za knjige ili štampu može u Crnoj Gori povećati “samo neko ko ili ne poznaje stanje u crnogorskome izdavaštvu ili želi da do kraja ugasi tržište knjige, odnosno prodaju primjeraka štampanih medija”.

Kome ne odgovara da postoje crnogorski izdavači?: Vojinović
Kome ne odgovara da postoje crnogorski izdavači?: Vojinović, foto: Boris Pejovic

“Ne postoji treće objašenjenje za potez kojim Vlada Crne Gore pokušava da oteža rad malih izdavača i štampanih medija. U Crnoj Gori prodaja knjiga iz sfere savremene crnogorske književnosti, recimo, kao i prodaja primjeraka štampanih glasila na veoma je niskom nivou. Sve i da se poveća PDV na 21, umjesto na planiranih 15 odsto, to neće značajnije pomoći posrnuli crnogorski budžet. No, ako nije dovoljno da popravi ekonomsku situaciju u zemlji, ovo planirano povećanje više je nego dovoljno da onemogući pojedine ‘male izdavače’ da nastave rad. Istovremeno, ovaj plan otežaće i plasman i prodaju novina. Jedini zaključak koji se da izvesti iz cijele ove bizarne okolnosti je da nekome ne odgovara da postoje crnogorski izdavači koji afirmišu domete domaće kulture i da istome tome ne odgovara činjenica da u Crnoj Gori i dalje funkcionišu nezavisni štampani mediji. Prije nego povuku ovaj potez, valjalo bi da se u Vladi dobro zapitaju – ko je sve u istoriji naše civilizacije bio protiv knjiga i slobodnoga novinarstva?”, kazao je Vojinović.

Ugroženi štampani mediji i njihovi zaposleni

Izvršna direktorica “Daily Pressa”, koji izdaje Nezavisni dnevnik “Vijesti”, Marijana Kadić Bojanić kazala je da “ukoliko se zaista usvoji ovaj predlog, bila bi postavljena još jedna u nizu biznis barijera za medije”.

“Svuda u svijetu demokratske vlade se trude da pomognu opstanak štampanih medija kako bi sačuvale pluralizam i radna mjesta medijskih profesionalaca. Kod nas je situacija obrnuta. Ono što vidimo posljednjih mjeseci vodi ka gušenju medijskog pluralizma i preživljavanju samo onih medija koji se finansiraju iz državnog budžeta”, kazala je Kadić Bojanić.

Gušenje medijskog pluralizma: Kadić Bojanić
Gušenje medijskog pluralizma: Kadić Bojanić, foto: Boris Pejović

Istakla je da povećanjem PDV-a na novine i knjige, “država, nažalost, ne može ostvariti značajnu korist po budžet”.

“Istovremeno, medijski pluralizam će biti ugrožen. O zaposlenima u medijima i vlasnicima da i ne govorimo. Zbog toga, ovim problemom treba da se bavi Ministarstvo kulture i medija, koje je u Nacrtu medijske strategije predvidjelo nultu stopu PDV-a na štampu i knjige, kako je u mnogim zemljama EU, a kako je na red došlo poresko zakonodavstvo, očekujemo da resor zadužen za medije i kulturu uradi posao koji je u interesu građana”, rekla je Kadić Bojanić.

Vršilac dužnosti (v. d.) direktora “Dana” Mladen Milutinović “Vijestima” je kazao da “nismo očekivali da se Nacrtom Fiskalne strategije dodatno otežaju uslovi poslovanja štampanim medijima”.

“Ova mjera će, bez sumnje, doprinijeti smanjenju tiraža koji ionako ima trend opadanja. Prije samo dvije godine Nacrt medijske strategije predviđao je oslobađanje PDV-a za štampu, kao jednu od mjera podsticaja koje postoje u zemljama okruženja i EU”, rekao je Milutinović.

On je kazao da su predstavnici štampanih medija “ne tako davno upoznali zvaničnike Vlade Crne Gore i resornog ministarstva o svim poteškoćama s kojima se štampani mediji susreću u posljednjih nekoliko godina”.

“Ignorisanjem ovog predloga, a usvajanjem mjera Fiskalne strategije neizvjesna je budućnost štampanih medija, čija riječ predstavlja jedan od stubova demokratije i slobode izražavanja”, kazao je Milutinović.

Apel izdavača, bibliotekara i književnika

Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore uputilo je juče apel Vladi da ne usvoji najavljeni predlog o povećanju PDV-a na knjige jer bi to “nesumnjivo imalo dalekosežne negativne posljedice na kulturu čitanja, obrazovanje i dostupnost knjiga u našoj zemlji”.

Njihov apel podržali su Udruženje bibliotekara Crne Gore, Strukovno udruženje književnika Crne Gore, CID, Nova knjiga, Pinta, Juing – Pčelica, Obodsko slovo, Unireks, Svetigora, VBR grafika, Matica srpska – društvo članova u CG, Književna zadruga SNV, Strip klub Mister No, Kultura plus, Pegaz, JU Ratkovićeve večeri poezije…

“U vremenu kada je knjiga već ugrožena rastućom upotrebom mobilnih telefona i digitalnih medija, dodatno povećanje PDV-a bi smanjilo prisutnost knjiga u njihovom tradicionalnom obliku, a knjige su od suštinske važnosti za očuvanje kulture i obrazovanja. Crna Gora, kao mala zemlja s bogatom, ali ranjivom kulturnom baštinom, treba da ulaže napore u promociju čitanja i dostupnost knjiga, a ne da uvodi mjere koje će ih učiniti manje dostupnim”, navedeno je u saopštenju ovog udruženja čiji je predsjednik Radomir Uljarević.

Prihvatiti evropsku praksu o najnižem porezu na knjige: Radomir Uljarević
Prihvatiti evropsku praksu o najnižem porezu na knjige: Radomir Uljarević, foto: Festival Ćirilicom

Oni navode da su u većini zemalja EU knjige oporezovane najnižom stopom PDV-a između pet i sedam odsto, kao i da se u Velikoj Britaniji i velikom broju drugih država primjenjuje nulta stopa.

“Evropske zemlje teže ka dodatnom snižavanju ili ukidanju PDV-a na knjige radi podrške kulturi i obrazovanju, podstičući čitanje, obrazovanje i kulturni razvoj. To je oblik pomoći izdavačima i knjižarama da očuvaju konkurentnost i da podstaknu izdavaštvo, što doprinosi razvoju kulturne industrije. Crna Gora, sa svojom malom, ali vrijednom kulturnom scenom, treba da teži ka ovim pozitivnim primjerima i da podrži čitanje i obrazovanje kroz niske porezne stope na knjige. U ovoj fazi usvajanja evropskih vrijednosti, nakon dobijenog IBARA, prirodno bi bilo da brinemo o harmonizaciji poreske politike s evropskim praksama”, naveli su iz Udruženja izdavača i knjižara.

Evropski parlament pozvao na nultu stopu

Oni kažu da bi ukupni iznosi koji bi se mogli prikupiti povećanjem PDV-a na knjige bili zanemarljivi u odnosu na štetu koju bi ovo povećanje prouzrokovalo.

“U kontekstu čitavog budžeta Crne Gore, ova suma je minorna, dok je šteta po kulturu i obrazovanje ogromna. Podsjećamo i na Rezoluciju Evropskog parlamenta od 14. septembra 2023. o budućnosti Evropskog sektora knjiga (2023/2053(INI)) u kojoj EP između ostalog … (55) poziva na nultu stopu PDV-a za knjige u državama članicama, bez obzira na njihov format ili način na koji im se pristupa, kako bi se podržala ekonomija utemeljena na znanju, te podstaklo čitanje i promovisale njegove cjeloživotne koristi. Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore podržava dugogodišnju borbu Međunarodnog udruženja izdavača (IPA International publishers association), kao i Federacije evropskih izdavača (Federation of European Publishers) za nulto oporezivanje knjige u svim oblicima”, navedeno je u saopštenju.

Nacrtom strategije predlaže se povećanje poreske stope PDV-a sa sedam na 15 odsto i na autorska prava i usluge iz oblasti obrazovanja, književnosti i umjetnosti, što takođe povećava troškove izdavačima i u konačnom poskupljuje maloprodajnu cijenu knjige.

Čitanje knjiga u Crnoj Gori je već ugroženo

Direktor izdavačke kuće “Nova knjiga” Predrag Uljarević kazao je “Vijestima” da je izdavaštvo u Crnoj Gori u osjetljivoj i kompleksnoj situaciji.

“A svako eventualno povećanje troškova moglo bi dodatno ugroziti ovu djelatnost. Kao izdavačka kuća ‘Nova knjiga’ u tom slučaju bismo bili prisiljeni da značajno smanjimo sopstvenu produkciju, kao i nabavku knjiga drugih izdavača”, rekao je Uljarević.

Ističe da izdavaštvo, pored poslovne, ima i kulturnu komponentnu, odnosno misiju. Prema njegovim riječima, svako povećanje cijena knjiga smanjilo bi njihovu dostupnost.

“Što bi bilo posebno štetno u vrijeme kada je čitanje već ugroženo, naročito među mlađim generacijama. Kao izdavačka kuća u okviru koje posluje i veliki broj knjižara, smatramo da bi izdavaštvo trebalo biti dodatno podržano. Posebno je ovo važno u manjim kulturama i državama. U Velikoj Britaniji PDV na knjige iznosi nula odsto, a u mnogim zemljama Evropske unije, knjige su ili potpuno oslobođene poreza ili se primjenjuje snižena stopa PDV-a”, kazao je Uljarević.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA