Vanredno povećati penzije, da se nadoknadi inflacija

Penzioneri sve teže mogu da se nose sa sve većim pogoršanjem materijalnog položaja jer penzije sve više zaostaju u odnosu na rast cijena osnovnih životnih namirnica, saopšteno je sa sjednice Upravnog odbora Pokreta penzionera Crne Gore zbog čega su zatražili venredno povećanje penzija kako bi i ono pratilo rast zarada i inflacije.

Oni navode da su za dvije godine penzije povećane sa 527 na 721 euro ili za 46 odsto, prosječna penzija sa 290 na 347 eura ili 29 odsto, dok je za njih upitna zvanična zbirna inflacija iznosila je 22 odsto, a sami rast cijena hrane bio je 35 odsto.

„Stanje se u osnovi nije bitnije promijenilo tokom čitave prethodne kao ni u prvih četiri mjeseca ove godine. Pogoršanje standarda se odnosi na sve kategorije penzionera bez obzira na visinu primanja, jer je sva prethodna povećanja penzija bukvalno ‘pojela’ inflacija kojoj se nije doskočilo uprkos rastu penzija po nekoliko osnova: zakonskog usklađivanja, vanrednog povećanja penzija od 8,15 odsto i rastu najnižih penzija za skoro 80 procenata. Šta nam navedeni pokazatelji govore? Prvo, potvrđuju našu konstataciju da se materijalni položaj penzionera pogoršava, jer penzije sporije rastu od rasta inflacije; i drugo da penzije znatno sporije rastu i od zarada zaposlenih“, navedeno je u saopštenju Pokreta penzionera kojim predsjedava Svetozar Čabarkapa.

Oni navode da i penzioneri imaju pravo na bezbjedan i dostojanstven život i da svojim primanjima mogu da zadovolje svoje elementarne životne potrebe.

„Država je ta koja mora da se postara da sistemskim mjerama i socijalnom politikom stvori uslove da takva praksa zaživi kroz dosljednu primjenu ovih načela. Sada to nije slučaj, zbog čega kod penzionera vlada neizvjesnost i psihoza straha šta se može očekivati i šta će se dogoditi koliko sjutra jer cijene proizvoda najneophodnijih za život i dalje rastu, istina ne onako naglo i skokovito nego tiho i samo naizgled nezapaženo. U takvim uslovima Vlada ne smije dozvoliti da se penzioneri sami bore za golu egtistenciju i puko preživljavanje, što je neminovnost ukoliko stopa inflacije i dalje bude iznad penzionerskih primanja“, navedeno je u saopštenju.

Pokret penzionera smatra da postojeći način obračunavanja penzija prilikom zakonskog usklađivanja ne obezbjeđuje pravilan i izbalansiran odnos između rasta penzija i kretanja zarada zaposlenih i inflacije. Problem je što se penzija usklađuje sa rastom bruto zarada, koja je rasla po znatno nižoj stopi nego neto zarada.

„Stvar je u sistemu usklađivanja penzija na što se ukazuje sa ozbiljnih naslova, kompetentnih i stručnih adresa, među kojima je Udruženje penzionera – Za dostojan život čovjeka. Inicijative koje su pokrenute od ove penzionerske organizacije argumentovano ukazuju na neophodnost ozbiljne i cjelovite raforme kompletnog sistema penzijsko invalidskog osiguranja kroz normativnu i zakonsku regulativu, čime bi se ova oblast uredila na trajnim osnovama. Ovako izrečeni stavovi su u potpunosti identični sa programskim opredjeljenjima Pokreta i na njihovoj primjeni će se angažovati cjelinom svog praktičnog djelovanja. Sve dok se to ne bude ostvarilo penzioneri će ispoljavati opravdan revolt i nezadovoljstvo i boriti se za svoje potrebe i interese, sa naglaskom na pravo da žive dostojanstvenijim životom, putem pritisaka na donosioce odluka, izlaskom na ulice i drugim raspoloživim sredstvima. U društvu socijalne pravde to se ne smije dozvoliti. Na smije se stvarati slika da je sve što penzioneri postignu u svom interesu iznuđeno i postignuto pritiskom, kao što, isto tako, nije dobro da se vječito žilavo zalažu i bore za svoja prava i ono što im pripada“, navedeno je u saopštenju.

Zbog svega navedenog Pokret penzionera zahtjeva od institucija sistema i Vlade da položaj penzionera sagledaju cjelovito, ozbiljno i odgovorno i da sljedeće mjere, kako kroz postupak zakonskog usklađivanja tako i vanrednim povećanjem, budu dovedene u realnu proporciju sa primanjima zaposlenih.

„Uspostavljanjem povoljnijeg odnosa između plata i penzija će se otkloniti i negativan uticaj inflacije i stvoriti uslovi za poboljšanje standarda penzionera, tako da bi od penzija moglo makar da se pristojno živi. Ovo je ujedno i način da se oživotvori načelo međugeneracijske solidarnosti u svom najpotpunijem vidu, što bi zaposleni u Crnoj Gori bezrezervno podržali. U ovakvom našem očekivanju ohrabruje i posebno raduje činjenica da se Fond PIO približava punoj održivosti, što je postignuto rekordnom naplatom doprinosa i zahvaljujuči porastu broja zaposlenih. Realnost naših zahtjeva ovakvi trendovi uz sve ostale argumente čine potpuno opravdanim“, saopšteno je iz Pokreta navodeći da će o ovim svojim stavovima upoznati Vladu, Ministarstvo finansija, Ministrstvo rada i socijalnog stranja i Fond PIO i da će od njih tražiti da se o ovim zahtjevima konkretno izjasne.

Upravni odbor Pokreta je za sekretara je imenovao profesora u penziji Mithata Hodžića iz Podgorice.

Izvor: Vijesti

Foto: Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA