(VIDEO) Iz Kapitalnog budžeta države utrošeno 25 miliona eura

Održana je 21. sjednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na Portalu RTNK:

Odbor je odlučio da na sjednicu, pored ovlašćenih predstavnika Vlade Crne Gore: ministra finansija, Novice Vukovića i generalne direktorice Direktorata za upravljanje javnim investicijama i politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija, Jelene Jovetić, pozove i direktora Uprave za kapitalne projekte, Esmina Bećovića, i direktora Uprave za saobraćaj, Radomira Vuksanovića.

Odbor razmatra izvještaj o realizaciji kapitalnog budžeta Crne Gore za prvi kvartal 2024. godine (u skladu sa zaključcima Skupštine Crne Gore usvojenih povodom donošenja Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu, objavljeni u ,,Službenom listu CG“, broj 124/23).

U prvom kvartalu godine utrošeno je 25 miliona eura iz Kapitalnog budžeta, saopšteno je iz Ministarstva finansija na skupštinskom Odboru za ekonomiju i finansije. To je, kako kažu, dva puta više nego u istom periodu prošle godine.

Generalna direktorica Direktorata za upravljanje javnim investicijama i politiku javnih nabavki, Jelena Jovetić, kazala je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet da se istovremeno vrši realizacija kapitalnog budžeta iz kreditnih sredstava, negdje oko 4,2 miliona eura, dok je dva miliona realizacije bilo iz donacija, odnosno IPA sredstava.

„Dinamika izvršenja kapitalnog budžeta u prvom kvartalu bila je značajno bolja nego u prošloj godini”, rekla je Jovetić na sjednici na kojoj se razmatrao izvještaj o realizaciji kapitalnog budžeta Crne Gore za prvi kvartal.

Ona je precizirala da je ukupna potrošnja bila dva i po puta veća nego prethodne godine, kada je u prvom kvartalu potrošeno 10,7 miliona, odnosno pet odsto kapitalnog budžeta.

U prvom kvartalu ove godine za projekte koje realizuje Uprava za kapitalne projekte plaćeno je 14,7 miliona eura, odnosno 16 odsto od ukupne sume kojom rasplaže taj organ, što je čak četiri puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Zakonom o budžetu za ovu godinu za kapitalni budžet planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 240 miliona eura za realizaciju 332 projekta.

Jovetić je podsjetila da je Vlada usvojila i novu odluku o izradi kapitalnog budžeta u cilju njegove pripreme za narednu godinu.

Pored toga, Ministarstvo priprema i izmjene Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, sa intencijom da se realizacija određenih projekata iz kapitalnog budžeta intenzivnije relizuje i da se cijela tematika upravljanja javnim investicijama riješi regulatorno na efikasniji način.

Predstavnik Kluba poslanika ZBCG – Nova srpska demokratija, Dejan Đurović, kazao je da ne može biti u potpunosti zadovoljan izvršenjem kapitalnog budžeta za prvi kvartal, ali da očekuje da će se u narednim tromjesečjima ubrzati rad.

On je dodao da vjeruje da je kapitalni budžet dobro planiran i da ne postoje problemi u njegovoj realizaciji.

„Očekujem da u narednim izvještajima budemo mnogo više zadovoljni kada je u pitanju procenat potrošnje od ovih planiranih 240 miliona. Posebno je ovo važno kada su u pitanju infrastrukturni projekti koje sprovode Uprava za saobraćaj i Monteput“, rekao je Đurović.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, poručio je da nije zadovoljan kvalitetom izvještaja koji je dostavljen Skupštini.

„Imam dilemu u vezi sa neusklađenošću cifara u izvještaju o realizaciji kapitalnog budžeta sa Zakonom o budžetu i izvještajem koje uprave šalju Vladi i Ministarstvu finansija“, rekao je Mugoša.

On smatra da su 332 projekta u kapitalnom budžetu previše.

„Opet smo se rasplinuli i nećemo moći da ih realizujemo. Ne valja stalno započinjati nove i ne završavati postojeće projekte. Vrlo važno je da se oni završe. Vidjećemo na kraju godine“, dodao je Mugoša.

On je naveo da prošle godine dvije trećine projekata nije ni započeto, čime je samo opterećen kapitalni budžet.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Mihailo Anđušić, kazao je da je parlamentarna budžetska kancelarija, koja kvalitetno obrađuje takve izvještaje, napravila siže na jednoj stranici, jer dostavljeni materijal nije pružio više informacija.

„Nama nema sušntiskih podataka o onome što nas najviše zanima, a to su faze realizacije projekata, stepen realizacije, koliko je tačno utrošeno na današnji dan i kakvi su rokovi. Teško da možemo da se baziramo, jer ja neću biti zlonamjeran da upoređujem procente sa ranijim godinama“, dodao je Anđušić.

Predsjednik Odbora i poslanik Bošnjačke stranke, Mirsad Nurković, rekao je da nijesu ohrabrujuće polazne osnove koje vidi u tom izvještaju.

„Zabrinjavajuće je da imamo 10,42 odsto realizacije kada je u pitanju budžet koji se odnosi na Upravu za saobraćaj, a 15,93 odsto na budžet Uprave za kapitalne projekte“, saopštio je Nurković.

On je naveo da je nepoznanica da li smo u drugom kvartalu i koliko stigli da nadomjestimo taj nedostatak.

„Cifre nijesu ohrabrujuće, ali nadam se da će to drugi kvartal da poravna“, zaključio je Nurković.

foto:screenshot-YouTube

NIKŠIĆ PROGNOZA