(VIDEO) Radović: Neću predložiti Damjanovića za viceguvernera

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je na današnjoj konferenciji da je za guvernerku Centralna banke Crne Gore predložio Irenu Radović.

On je podsjetio da su se stekli uslovi za ovo imenovanje, te da ima potrebno iskustvo.

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na Portalu RTNK:

Portal RTNK je juče objavio informacij, koja nam je potvrđena iz Vlade da će Milatović za guvernerku CBCG predložiti direktoricu Investiciono-razvojnog fonda Irenu Radović.

„Od buduće guvernerke očekujem da u skladu sa Zakonom efikasno radi u realizaciji ciljeva CBCG. Napominjem da je osnovni cilj očuvanje stabilnosti našeg finansijskog sistema, uključujući zdravlje bankarskog sistema i sigurnosti i efikasnost platnog prometa. CBCG doprinosi postizanju i održavanju stabilnosti cijena u Crnoj Gori. U tome očekujem dobo umijeće guvernerke. Očekujem da guvernerka promoviše i štiti nezavisnost CBCG od svih političkih uticaja, koja je u očima javnosti često bila upitna“, istakao je Milatović.

Ovdje, kako je rekao, podrazumijeva i predlaganje viceguvernera.

„Istovremeno, od buduće guvernerke očekujem saradnju sa Vladom i drugim organima u cilju kreiranja i sprovođenja dobro isplaniranih i analizom potkovanih ekonomskih politika u cilju unapređenja kvaliteta života“, kazao je Milatović.

Ističe da od guvernerke očekuje da će se snažno zalagati za stabilnost bankarskog sistema i povjerenje u isti.

Milatović je podsjetio da je Radović diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2000. u oblasti međunarodne ekonomije i biznisa. Dobitnik je nagrada “19. decembar” i Nagrade Univerziteta Crne Gore.

Radović je, kako je kazao, 2003. imenovana na mjesto šefice Britanske kancelarije u Podgorici, kao predstavnica Vlade Velike Britanije u Crnoj Gori.

Odlukom Skupštine Crne Gore od 6. marta 2017. godine imenovana je za viceguvernerku Centralne banke za kontrolu bankarskog sistema. Od 2019. do imenovanja na mjesto izvršne direktorice Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore angažovana je kao konsultant Financial Markets International.

„Uvjerena sam da svojim znanjem mogu da odgovorim zadatku i nadam se da će to poslanici prepoznati, a ono što moram da kažem je da ću raditi u javnom interesu i rukovoditi se principima profesionalnosti i etičnosti“, kazala je Radović. 

Istakla je da predlog Milatovića doživljava kao veliku čast i odgovornost, te da su njegova očekivanja u skladu sa njenim planovima ukoliko bude izabrana. 

Kao mogući nasljednik Radoja Žugića pominjao se i bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Radović je danas kazala da Damjanovića neće predložiti za viceguvernera.

foto:YT-screenshot

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA