Izmijenjen ugovor za Željezaru: 8B Capital-u zakup na 50 godina, bez mogućnosti sticanja prava vlasništva

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara EPCG većinom glasova usvojeni su iskazi o finansijskom poslovanju kompanije i poslovanju u 2023, kao i konsolidovani finansijski izvještaj za istu godinu. Akcionari su usvojili i Predlog odluke o naknadama. Razriješeni su dosadašnji članovi Odbora direktora, ali na predlog Vlade kao većinskog vlasnika kompanije isti su danas reizabrani u to tijelo. Članovi Odbora direktora EPCG su prof. dr Jovica Milanović, prof. dr Vladimir Katić, prof. dr Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić (PES).

Na Skupštini akcionara istaknuto je da je izmijenjen nacrt ugovora o zakupu Željezare o kojem će, nakon što Zaštitnik imovinskih prava države da mišljenje, odlučivati Odbor direktora EPCG, koja je i vlasnik imovine Željezare.

U nastavku ste mogli pratiti tok današnje Skupštine akcinoara:

14:57 Shodno činjenici da je sačinjen novi nacrt ugovora o zakupu Željezare, na Skupštini akcionara odbijen je prethodni koji je budućem zakupcu omogućavao da nakon određenog perioda stekne pravo vlasništva nad fabričkim pogonima.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović Portalu RTNK je kazao da će nakon što Zaštitnik imovinskih prava države da mišljenje na novi nacrt ugovora o istom odlučivati Odbor direktora EPCG.

„To je i logično s obzirom na činjenicu da novi nacrt ugovora ne predviđa potencijalnu mogućnost da eventualni partner stekne pravo vlasništva nad dijelom imovine Željezare“, rekao je Đukanović.

14.24 Nakon što je Zaštitnik imovinskih prava države dao negativno mišljenje na nacrt ugovora o zakup Željezare od strane kompanije 8B Capital, taj dokument je izmijenjen, saopštio je na Skupštini Milutin Đukanović.

Iz nacrta ugovora uklonjena je stavka koja se odnosi na mogućnost da 8B Capital nakon određenih investicija stekne pravo vlasništva na fabričkim pogonima koje če zakupiti.

„Investitoru je ponuđen zakup na 50 godina, mjesečno će plaćati 31.000 eura zakupa i za 6 mjeseci zaposliti najmanje 150 radnika. Izmijenjeni nacrt ugovora ponovo je dostavljen na mišljenje Zaštitniku imovinsko -pravnih odnosa drźave i svaki minut oćekujemo odgovor, vjerujem da će biti pozitivan. U situaciji kad se zakupcu ne daje mogućnost da stekne pravo vlasništva nad djelom imovine Željezare, vjerujem da će Vlada prepustiti Odboru direktora EPCG da donese konačnu odluku o nacrtu ugovora za zakup željezarinih pogona. Mišljenja sam da ukoliko potpišemo ovaj ugovor da će to biti istorijski posao EPCG“, naglasio je Đukanović.

14.08 Usvojena je izmijenjena odluka da se akcionarima, na predlog Vlade, do kraja godine isplati dividenda u, kako je navedeno, zavisnosti od finansijskih prilika u EPCG. Kompanija će shodno tome donijeti odluku o isplati dividende iz neraspoređene dobiti.

14.00 Na predlog Vlade dividenda akcionarima biće isplaćena do kraja poslovne godine a u „zavisnosti od finansijskih prilika u EPCG donijeće se odluka o isplati dividende iz neraspoređene dobiti.

Taj predlog odluke o raspodjeli dividende na današnjoj Skupštini akcionara EPCG prezentovao je zastupnik državnog kapitala u kompaniji Luka Prodanović.

Akcionari trenutno raspravljaju o tom predlogu.

13.52 Većinom glasova prisutnih akcionara upravo su usvojeni finansijski iskazi o poslovanju EPCG u 2023. godini, konsolidovani finansijski iskaz i izvještaj o poslovanju kompanije.

13.46 Manjinski akcionar Golub Bojanić rekao je da će rukovodstvo krivično odgovarati ukoliko realizuju namjeru da za potrebne EPCG kupi nova vozila.

„Lično ću podnijeti krivičnu prijavu protiv onog ko to uradi, jer time direktno nanosite štetu nama manjinskim akcionarima. U EPCG se vozila voze na principu ko stigne i kad stigne i to svuda, svuda ih možete vidjeti, i praznikom i vikendom“, rekao je Bojanić.

Istakao je da su inače troškovi kompanije u prošloj godini povećani za oko dva miliona.

Izvršni direktor Ivan Bulatović je potvrdio da je namjera da se kupe nova vozila.

Ideja je, pojasnio je Bulatović, da se kupe električna vozila što je i obaveza EPCG, a osim toga na taj način smanjili bi se troškovi goriva i održavanja postojećih vozila.

13.20 Golub Bojanić manjinski akcionar pitao je zbog čega je dobit u 2023. samo 52 miliona.

„Podaci govore da je prošla godina bila 4. ili 5. rekordna kad je u pitanju hidrologija. Osim toga, prošle godine bile su i rekordne cijene struje na berzi, a uz sve oslobodili smo se isporuke električne energije KAP- u. Složićete se da je dobit od oko 52 miliona a s obzirom na navedene činjenice mala“, konstatovao je Bojanić.

Ispred Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović rekao je da postoji nešto što opterećuje poslovanje. U tom domenu je naveo da kompanija za CO2 godišnje plaća oko 10 miliona, koliko izdvaja i za G komponentu. Zatim tu je i dokapitalizacija CEDIS-a, kao i popusti potrošačima.

Đukanović je rekao da im je posebno opterećenje plačanje povlašćenim proizvođaćima za koje su lani izdvojili oko 40 miliona eura.

„Pozivam Specijalno državno tužilašto da preispita ko je i na koji način to tako odredio“, istakao je Đukanović.

Ðukanović je istakao da su EPCG i potrošači povlašćenima proizvoðačima električne energije od 2017. godine platili preko 250 miliona eura.

„Mi ćemo se boriti da se to reguliše napokon na pravi način. Smatram da su te kompanije ostvarile ekstra profit. Treba nam pomoć i podrška države da to regulišemo“, istakao je Đukanović.

12.30 Manjinski akcionar Nataša Backović je kazala da su finansijski izvještaji kompanije neprihvatljivi i neistiniti.

Backović je kazala da su ćerke firme EPCG poslovale sa gubitkom, poput Željezare koja je prošlu godinu završila sa minusom od preko tri miliona eura, Solar sa minudom od 2,7 miliona.

Backović je kazala i da CEDIS nije, kako je napisano u izvještaju, imao dobit od oko 2 miliona eura. Kako je pojasnila da firma EPCG 31.12.2022. gofine nije platila višemilionski dug.

12.14 Izvršni direktor EPCG i predsjedavajući Skupštinom, Ivan Bulatović,istakao je da je kompanija u prošloj godini ostvarila planirane ciljeve, optimalnu proizvodnju, modernizaciju vitalnih postrojenja…

EPCG je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 52, 4 miliona. Ukupna neraspoređena dobit iznosi 95, 2 miliona.

Biljana Brašnjo

Foto: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA