Uvođenje viza uzbekistanskim turistima za Crnu Goru poremetilo planove turističkim agencijama i hotelima

Vlada Crne Gore ove ljetnje sezone nije odobrila građanima Uzbekistana bezvizni režim, koji su imali prošle godine, od aprila do oktobra.

Ne očekujući promjene, turističke agencije spremile su aranžmane, dogovorile čarter letove ka Crnoj Gori.

Zbog ove Vladine odluke ispaštaće turistički radnici a državni budžet pretrpjeti višemilionsku štetu, ocjenjuje predsjednik Udruženja crnogorskih ugostitelja Žarko Radulović.

Prošle godine Crnu Goru je posjetilo oko 2.600 putnika iz ove zemlje. U prosjeku su boravili sedam dana, što je više od 18.000 noćenja, podaci su Vlade.

„Ove godine interesovanje je bilo višestruko veće i prema mojim procjenama sigurnih 70.000 noćenja smo ove godine odbacili“, kaže Radulović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Ministarstva turizma saglasni su da je vizna liberalizacija neophodna sa uspješnu sezonu pa je, na njihovu inicijativu, odobrena za državljane Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Kazahstana, Jermenije…

„Nažalost, nije donijeta pozitivna odluka za Uzbekistan. Važno je da razumijemo da osim ekonomskog aspekta, na donošenje ovakvih odluka utiču i drugi aspekti koje nadležne institucije moraju uzeti u razmatranje“, navode za RSE.

Nisu pojasnili koji su to drugi aspekti.

S druge strane, iz Ministarstva vanjskih poslova za RSE poručuju da je odluka o ukidanju bezviznog režima donijeta u skladu sa politikom Evropske unije, koju je Crna Gora dužna da prati.

Kako su naveli u slučaju Uzbekistana ona je „bazirana na analizama ostvarenih benefita koji proizilaze iz odluka o privremenom oslobađanju od vize u prethodnoj godini“.

Ipak, vizna liberalizacija za takozvane „treće države“ kao što su Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, je ostala na snazi iako je u suprotnosti sa viznim režimom Evropske unije.

„Crna Gora otjerala viskoplatežne goste iz Uzbekistana“

Vizna liberalizacija jedan je od modela povećanja turističkog prometa.

Tako je prošle godine Uzbekistanu omogućen bezvizni režim zbog, kako su naveli iz Vlade, „visoke platežne moći stanovništva sa tih prostora“.

To potvrđuje i Žarko Radulović koji kaže da su, od 2.600 Uzbekistanaca, gotovo svi bili smješteni u hotelima sa pet zvjezdica.

„Ništa ispod toga nije ih zanimalo. Inače, to su gosti koji mnogo troše. Na smještaj oko 2.000 eura, na hranu 1.000, na provod i izlete još toliko. Jasno o kakvoj se klijenteli radi. Nekad smo za primjer dobre potrošnje navodili Ruse a Uzbekistanci troše više od njih“, istakao je Radulović.

Radulović tvrdi da su hotelijeri u Crnoj Gori samo do aprila, dok odluka nije donijeta, imali preko 12.000 rezervisanih noćenja.

On za RSE kaže da mu je jedan vlasnik avio-kompanije kazao da su dobili dva redovna termina za dolazak i da su tražili treći:

„Eto koliko je interesovanje za Crnu Goru bilo. Nevjerovatno veliko“, naveo je Radulović.

„Niko neće plakati za Crnom Gorom“

Da će mnogi biti u gubitku saglasan je i direktor jedne turističke agencije iz Podgorice, koji dovodi turiste u Crnu Goru.

„Obaveznim vizama našu agenciju su oštetili za značajan iznos od par stotina hiljada eura. Imali smo više od 150 sigurnih rezervacija koje je trebalo da servisiramo. Sve smo ih povukli“, navodi za RSE direktor agencije, koji je želio da ostane anoniman.

Ne zna koje su dobre strane za državu od ove odluke, „a mnoštvo je loših“.

Njegova agencija je samo karika u lancu koja će, navodi, imati gubitaka – od konkurentskih agencija, preko prevoznika koji rade transfere, restorana, hotela, vodiča, muzeja…

„Svi oni će ostati bez sigurnih, planiranih prihoda. A možda i nisam iznenađen. Dobili smo samo još jednu u nizu potvrdu da se Vlada, ne bavi adekvatno promocijom i razvojem turizma već ga urušava“, naglasio je on.

Kaže da još čekaju da li će se odluka promijeniti ali misli da Uzbekistanci, šta god da bude, neće htjeti ni da pokušavaju da dođu na ljetovanje u Crnu Goru.

„To su visoko platežni klijenti koji sigurno neće gubiti vrijeme u procesu apliciranja za vizu, koja bi ih dodatno koštala vremena i novca. Sigurno će se odlučiti da odu ka nekim drugim destinacijama koje su ‘viza free’ za njih. Sigurno neće plakati za Crnom Gorom“, naglasio je on.

Jedna od turističkih agencija preko koje su Uzbekistanci prošle godine dolazili u Crnu Goru, ostvarila je promet od 1,2 miliona eura. Nisu odgovorili na upit RSE o tome koliki profit su očekivali od gostiju s ovog tržišta.

„Naši klijenti će Crnu Goru zamijeniti Egiptom ili Turskom“

Yasmina, iz jedne turističke agencije iz Taškenta, glavnog grada Uzbekistana, kaže za RSE da su bili sigurni da neće biti problema po pitanju vizne liberalizacije.

„Nismo bili spremni za ovo jer je do sada sve bilo kako treba. Spremali smo se, prikupljali upite i potvrđivali rezervacije za Crnu Goru. Sad smo sve obustavili i čekamo nove informacije“, kazala je ona.

Navodi da je kupljeno dosta aranžamana, rezervisan smještaj, čarteri ali da su nakon ove odluke krenuli u otkazivanja.

„Tako da, imali smo gubitaka zbog vraćanja novca. Međutim, s obzirom na to da Crna Gora više nije opcija, naši klijenti se radije odlučuju za Tursku ili Egipat“, dodala je ona.

Yasmina navodi da je problematično i to što do sada nisu dobili smjernice kojem konzulatu da se obrate za dobijanje crnogorske vize:

„Potpuna je zabuna. To se ranije izdavalo u Ambasadi Crne Gore u Moskvi, ali s obzirom na rat sa Ukrajinom obustavili su izdavanje viza za Uzbekistance i sad ne znamo koji konzulat je nadležan“, rekla je ona.

Zloupotrebe bezviznog režima

Kada je u pitanju vizna politika, jedan od aspekata je i zloupotreba ovog režima, što je utvrđeno u Izvještaju crnogorske vlade o primjeni odluke o ukidanju viza za državljane Egipta, Uzbekistana i Saudijske Arabije.

Naime, Vlada je nakon prošle sezone utvrdila da je bezvizni režim između Crne Gore i Egipta tokom ljetnje turističke sezone zloupotrijebilo preko 80 egipatskih državljana.

Te osobe iz Egipta došle su u Crnu Goru koristeći režim bezviznog putovanja tokom sezone, ali se nisu vratili i izdat je nalog da se prekršajno procesuiraju čim budu otkriveni.

Zato Radulovića čudi što je Egiptu odobren bezvizni režim a Uzbekistanu nije.

„Osim ovoga, koliko sam upućen, ni sa jednom agencijom Egipćani nemaju ugovoren turistički aranžaman“, kazao je Radulović.

Kada je u pitanju Uzbekistan, Crnu Goru nije napustilo 17 njihovih državljana.

Utvrđeno je da je 10 njih nezakonito ušlo u Hrvatsku a drugih sedam potražuju.

Kritike Evropske komisije

Evropska komisija je u posljednjem izvještaju konstatovala da Crna Gora nije u potpunosti usklađena sa listom zemalja čijim državljanima je potrebna viza za EU.

„Naprotiv, Crna Gora se 2021. i početkom 2022. dodatno udaljila od preporučenog usklađivanja. U maju 2022. Vlada je odobrila privremeno izuzimanje viza za državljane Saudijske Arabije, s ciljem nadomještanja pada broja turista iz Rusija i Ukrajine“, navedeno je u izvještaju.

Pad turista izazvale su pandemija korona virusa 2020. godine i invazija Rusije na susjednu Ukrajinu februara 2022. godine, poslije koje su uslijedile sankcije, ali i zabrana letova ruskih avio-kompanija.

Crna Gora od 2012. godine pregovara za članstvo u Evropskoj uniji. U tom periodu otvorila je sva poglavlja, a privremeno zatvorila tri.

foto: Gradski.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA