Uskoro isplata bivšim radnicima „Radoja Dakića“: Za duševne bolove dobiće po 2.000 eura

Država je uplatila iznos od 1.472.000 eura za 736 nekadašnjih radnika „Radoja Dakića“ na ime nadoknade za duševne bolove po presudi Ustavnog suda koju je potvrdio Evropski sud za ljudska prava.

Taj iznos, odnosno 2.000 eura po radniku, nešto umanjen zbog advokatske naknade, trebalo bi da bude podijeljen radnicima do 14. juna, kada ističe šest mjeseci od objave presude u Službenom listu Crne Gore, saopštio je za „Dan“ Milan Vukčević, predstavnik radnika „Radoja Dakića“.

– Do sada je riješeno 1.968 ustavnih žalbi. I država je po rješenjima uplatila po 2.000 eura, što znači da je neko Crnoj Gori napravio štetu od desetine miliona eura – rekao je on.

Vukčević smatra da tim isplatama pravda i dalje nije u potpunosti zadovoljena prema radnicima „Radoja Dakića“ jer, kako je istakao, ista suma, odnosno 2.000 eura, isplaćena je svim radnicima bez obzira koliko imaju radnog staža i kolika su im potraživanja.

Vukčević samatra i da novčani iznos za duševne bolove u 2016. i 2024. godini ne može biti isti, jer su u tom slučaju povrijeđeni članovi 22 i 58 Ustava Crne Gore, kao i član 6, stav 1 Evropske konvencije za ljudska prava.

On je podsjetio da je Evropski sud potvrdio odluku Ustavnog suda Crne Gore da su prava bivših radnika „Radoja Dakića“ povrijeđena i da država mora da im nadoknadi štetu. Evropski sud je predstavke proglasio prihvatljivim, osim za četiri podnosioca u predmetu „Bešović i drugi protiv Crne Gore“, i utvrdio povredu prava na pravično suđenje, i zaštite imovine zbog neizvršenja domaćih odluka donijetih u korist podnosilaca predstavki, a protiv privrednog društva.

– Znači, neko je svjesno kršio Ustav. A zna se ko ga je kršio. Izvršna vlast sprovodi odluke zakonodavne i sudske vlasti, znači onaj koji je sedam puta bio premijer prekršio je Ustav Crne Gore i odgovoran je za ovoliki dug države – naglasio je Vukčević.

Ukazao je da su, zbog nezakonitog djelovanja i odugovlačenja isplate dugovanja radnicima „Radoja Dakića“, kamate dostigle glavnicu duga.

Vukčević je za „Dan“ saopštio da je on kao predstavnik radnika „Radoja Dakića“ i kao predstavnik manjinskih akcionara nekadašnje kompanije obavijestio 7. decembra nadležne, presjednika Skupštine i Vlade, o kršenju Ustava i napravljenoj šteti po državu. Takođe, Specijalnom državnom tužilaštvu po tom osnovu predata je i tužba.

Vukčević je podsjetio da su sve presude u slučaju „Radoja Dakića“ donijete tako da je prekršen Zakon o suđenju u razumnom roku, za šta je kazna od 300 do 5.000 eura, što uvećava štetu koja je napravljena državni Crnoj Gori.

On je saopštio da se rješenje presude o duševnim bolovima čeka i nekoliko pojedinačno podnijetih ustavnih žalbi.

Još jedan predmet čeka odluku Evropskog suda

Evropski sud za ljudska prava je u aprilu potvrdio šest od sedam presuda Ustavnog suda Crne Gore po predmetu za duševne bolove. Riječ je o dva predmeta advokatske kancelarije Dragana Prelevića, i četiri advokatske kancelarije Branislava Ćupića.

Vukčević je podsjetio da jedan predmet još čeka presudu Evropskog suda, jer advokat nije podnio svu dokumentaciju.

– Svi predmeti koji su pošli na Evropski sud za ljudska prava riješeni su u korist radnika. Dakle, prvo su pozitivne odluke donijete po podnesku advokatske kancelarije Mijanović, zatim Prelević i Ćupić. Samo jedan predmet još nije riješen, za 88 radnika kod advokata LJuba Markovića, jer on nije dostavio svu dokumentaciju – saopštio je on.

foto: Srđan Boljević/Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA