Uskoković: Kompanija ADP zainteresovana za preuzimanje Aerodroma

Kompanija ADP koju vodi francusko-turski konzorcijum, veoma je zainteresovana za preuzimanje Aerodroma i aktivno prate situaciju kada je riječ o prometu i regulativi. Sada se očekuje odluka od nosioca posla da kaže u kom se pravcu razvija ili završava ovaj tender, kazao je predsjednik francusko-crnogorskih kompanija Rajko Uskoković u emisiji”Takulin” Gradske RTV, autora Bojana Vučinića.

Naglašava da već treća Vlada Crne Gore ne donosi konačnu odluku o preuzimanju Aerodroma, te da je kompanija ADP imala prilike ranije da Vladi Zdravka Krivokapića prezentuje svoje namjere.

“Na tom sastanku je iznesena čvrsta volja ove kompanije da bude jedan od nosilaca projekta, i dali su jasnu perspektivu kako da se razvijaju oba aerodroma u Crnoj Gori. Takođe je donesena odluka da se ide do samog kraja tendera”, kazao je Uskoković.

Konačna odluka o koncesiji će ipak, smatra Uskoković, sačekati novu Vladu.

“Tender je raspisan još 2019. godine . ADP je prošao već dva predkvalifikaciona ciklusa i ušli su u samo finale. Nije dobra poruka, ne samo za ovaj posao već generalno za ostale infrastrukturne projekte, kad se gubi ovoliko vrijeme jer kompanije koje su zainteresovane imaju neka druga tržišta”, istakao je Uskoković.

Podsjetio je da ADP kompanija upravlja aerodromima u Skoplju i Zagrebu, te da tamo imaju pozitivna iskustva.

“Sve cifre idu u prilog kompanijama, povećava se broj putnika, povećava se finansijska aktiva i sve ide progresivnom metodom. U regionu ubjedljivo najbolji posao radi VINCI Airports, koji je u Beogradu napravio najveći regionalni aerodrom u jugoistočnoj Evropi”, objašnjava Uskoković.

Smatra da Crna Gora, ukoliko želi ići u Evropu, mora da pravi kontakte sa evropskim kompanijama, ali da su najveće prepreke birokratija i nedonošenje odluka.

“Ima i pozitivnih stvari, kao to da je Crne Gora bezbjedna zemlja, ima euro i sa svih stanovišta je stabilna za investiranje, ali se mora poboljšati. Tu prije svega mislim na veću dostupnost u pogledu digitalizacije i u pogledu otvorenosti. Svi tenderi moraju da budu transparentni na cijelom kontinentu kako bi privukli prave kompanije, jer Crna Gora više nema pravo na improvizaciju”, upozorava Uskoković.

Podsjeća da je Francuska dugo bila zemlja sa najvećim brojem turista u Crnoj Gori.

“2019. godine je bio preko 100 hiljada francuskih turista i te je godine Francuska bila prva zemlja iz EU po broju turista u Crnoj Gori. Taj broj je zbog korone u međuvremenu pao, ali su ove godine tendencije odlične”, poručuje Uskoković.

Dodaje da su kompanije, koje će krajem maja doći u Crnu Goru, zaintresovane za turizam, poljoprivredu, agroturizam i energiju, kao i za ekologiju, s obzirom da je Crna Gora ekološka država.

Kamen spoticanja, kako smatra, može predstavljati loša infrastruktura.

“U odnosu na prošli period dobili smo auto-put koji je ubrzao proces i napravio baj-pas, ali ostali naši putevi ne prate razvoj. Tu ćemo imati problem da se na glavnim saobraćajnicama prave takve opstrukcije i začepljenja da će turisti ponijeti negativno mišljenje iz Crne Gore”, zaključuje Uskoković.

Izvor: gradski.me

Foto: printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA