URA: 250 miliona akumulirane dobiti državnih kompanija još jedan dokaz o kvalitetnom radu Abazovićeve Vlade

Podatak da državne kompanije imaju 250 miliona eura akumulirane dobiti u 2023. godini je još jedan dokaz o kvalitetnom i odgovornom radu 43. Vlade Dritana Abazovića. Ako imamo u vidu da je u 2023. godini zabilježen najveći ekonomski rast, da smo imali najmanju stopu nezaposlenosti, smanjen javni dug i rekordnu turističku sezonu sa prihodom preko 1,5 milijardi eura možemo govoriti o tome da je 43. Vlada bila jedna od najuspešnijih vlada u njenoj istoriji, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali, namjera 44. Vlade da dio dobiti preusmjeri u punjenje budžeta mora biti detaljno sagledana iz više razloga.

„Prvi je taj da se ne smije desiti da taj novac ide za pokrivanje predizbornih obećanja i punjenja rupa u budžetu izazavanih manjim prihodima. Drugi razlog, ali ne manje važan, jeste da se na ovaj način državne kompanije lišavaju sredstava kojima mogu da generišu razvoj i ojačaju svoju poziciju na tržištu. Akumulirana dobit daje sigurnost državnim kompanijama da mogu biti otporne na spoljašnje efekte i u turbulentnim vremenima u kojima živimo. Zbog svega ovoga pozivamo na oprez i detaljnu analizu šta i koliko koja kompanija može da uplati a da to ne naruši njen razvojni put. Vjerujem da će i čelni ljudi državnih kompanija imati ovo u vidu i da neće dozvoliti da se zarad populizma naruši stabilnost samih kompanija”, zaključuju iz URE.

foto: URA

NIKŠIĆ PROGNOZA