Uprava prihoda i carina: Uspješno realizujemo projekat unapređenja CIS-a

Upravni odbor (UO) projekta „Podrška Upravi prihoda i carina Crne Gore na unapređenja Carinskog informacionog sistema (CIS)” ocijenio je da se projekat uspješno realizuje, uz blagovremeno sprovođenje dosadašnjih aktivnosti.

Kako je saopšteno, cilj ovog značajnog posla je da se stvore uslovi za potpuno elektronsko poslovanje u sprovođenju carinskih postupaka.

Nadogradnjom CIS-a će se omogućiti da se, osim carinske deklaracije, elektronski podnose i prateća dokumenata, a izradiće se i arhivska aplikacija za čuvanje ovih dokumenata.

„Članovi Upravnog odbora su konstatovali na sjednici prošle sedmice da se sve dosadašnje aktivnosti blagovremeno i uspješno realizuju i precizirali aktivnosti koje će se sprovesti u narednom periodu. Ovo je vrlo značajan projekat koji doprinosi olakšavanju trgovine, uz istovremeno smanjenje mogućnosti zloupotreba i povrede propisa“, naglasila je vršiteljka dužnosti pomoćnice direktora Uprave prihoda i carina u Sektoru za carinske poslove, Tatjana Vujisić.

Sastanku UO u Upravi prisustvovali su predstavnici ove državne institucije, Ministarstva finansija, Ministarstva evropskih poslova i konzorcijuma s kojim je ugovoren posao.

Završena je prva faza projekta u kojoj su izrađene tehničke i funkcionalne specifikacije, na osnovu kojih će konzorcijum – ZZI Slovenija i ZZI Podgorica izraditi aplikacije do kraja septembra ove godine.
Uprava prihoda i carina treba da ih testira do novembra ove godine.

„S obzirom da je jedna od aplikacija izrađena prije predviđenog roka, UPC je počela testiranje. Pojedinačno će se testirati svaka aplikacija, odmah nakon izrade, da bismo imali dovoljno vremena za testiranje svih aplikacija kao cjeline“, precizirala je Tatjana Vujisić.

Sadašnja, druga faza za unapređenje CIS-a podrazumijeva testiranje dostavljenih funkcionalnosti aplikacija u Registru upravljanja rizicima (RUR) i aplikacijama baze podataka o rizicima (ERI).

Realizacija projekta je počela krajem novembra prošle godine, a završetak je predviđen u prvom kvartalu 2025. godine. Ugovorena sredstava iz IPA II za ovu namjenu iznose 345 hiljada eura.

Foto: UPC

NIKŠIĆ PROGNOZA