Uniprom: Umjesto na zvanična mišljenja EU, Abazović se oslanja na mišljenje „stručnjaka“

Umjesto na zvanična mišljenja EU, premijer se oslanja na mišljenje ovakvog stručnjaka kojeg očigledno nije angažovao da mu bude podrška u izgradnji vladavine prava u Crnoj Gori, saopšteno je iz Uniproma u reagovanju na medijske navode.

Kako su kazali iz kompanije, javnost ovih dana ima prilike da čita naručene tekstove “stručnjaka” iz Fidelity consulting-a, koji je poznat kao ekspert kojem su, kako kažu, “oduzeti dodijeljeni poslovi od strane Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), vrijedni više stotina hiljada eura”.


– Njegovo tumačenje bi u ovom slučaju moguće i bilo objektivno kada iz te oblasti ne bi imao niko znanja osim on. Međutim, istina je drugačija! Sa Evropskom direktivom usklađeno je nacionalno zakonodavstvo, u skladu sa obavezama iz Pregovaračkog poglavlja 27. Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena donijetog 2019. godine, a odmah zatim i Uredba o aktivnostima odnosno djelatnostima koje emituju gasove sa efektom staklene baste, za koje se izdaje dozvola za emisiju gasova sa efektom staklene bašte kao akt o sprovođenju ovog Zakona, objavljeni u Službenom listu i obavezujući za sve na koje se odnose, naveli su u saopštenju iz Uniproma.

Bila “smanjena proizvodnja” ili “proizvodnja ostala a emisija smanjena” je nešto, kako pojašnjavaju, što samozvani “ekspert ne razumije”.

„Međutim, u Uredbi objavljenoj u Službenom listu, Unipromu je dodijeljena količina emisionih kredita sa kojom je mogao da raspolaže. Vezano za donešene propise, postoji tumačenje Sekretarijata Energetske Zajednice Evropske unije i zvaničnog verifikatora EU, licenciranog za ove poslove“, dodaju iz Uniproma.

Sekretarijat Energetske zajednice je 15.01.2021. godine, kako dalje naovde, poslao svoje izjašnjenje, uputio ga tadašnjem resornom ministru Ratku Mitroviću, predsjednici Privredne komore Crne Gore Nini Drakić, i  ambasadorki Kristini Oani Popa, kao šefici Delegacije EU u Crnoj Gori.

„Ne ostavljajući prostor da se i Zakon i Uredba tumače bilo kako drugačije osim kako je to naveo u zadnjem stavu Čvrsto se nadam da će Sekretarijat Energetske zajednice nastaviti da se poziva na Crnu Goru kao najbolju praksu za uspostavljanje trgovine emisijama i u budućnosti” (u potpisu Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice) što znači u cjelosti podržao i zakonodavnu infrastrukturu i metodologiju tretmana primjene i dodjele emisionih kredita koje dodjeljuje EU“, naglasili su iz Uniproma.

Navode da u skladu sa ovim aktom, Sekretarijata energetske zajednice EU dobijeno je i zvanično mišljenje akreditovanog Verifikatora EU, gdje se potvrđuje da su “dodijeljeni emisioni krediti Unipromu i pripadajući jer mu nije pala proizvodna aktivnost ispod 10 odsto, a kako to navode zvanični organi Crne Gore”.

Navedena dokumentacija se nalazi na adresama koje su iz Uniproma naveli.

„Samozvanog stručnjaka, kvazi eksperta za ovu oblast, očigledno EU nije informisala i čudi da ona nije prepoznala potrebu da takvom ekspertu uputi svoje stavove, a njegovo mišljenje koje je naručeno za potrebe krivično pravnog progona, blaćenja i kompromitacije ljudi ostaće za uspomenu kao etički i moralni kodeks stručnjaka i eksperta koji je i uvijek koristan za nečasne rabote i podmetanja i aktivnosti svojstvene takvom soju i toj vrsti ljudi“, naveli su.

Umjesto na zvanična mišljenja EU, po njihovim riječima, premijer se oslanja na mišljenje “ovakvog stručnjaka kojeg očigledno nije angažovao da mu bude podrška u izgradnji vladavine prava u Crnoj Gori”.

„Na kraju, za javnost, građani mogu da vjeruju izvještajima EU Sekretarijata EZ i verifikatora EU ili ovom samozvanom stručnjaku, njegovom mentoru i nečasnim rabotama u koje su se upuštili“, zaključuju iz Uniproma.

NIKŠIĆ PROGNOZA