Ugalj neće kopati u Glisnici

Rudnik uglja neće otvarati novi kop u 18 kilometara od Pljevalja udaljenom selu Glisnica, niti će otkopavati zaostale količine uglja u nekadašnjem površinskom kopu Borovica, iako je prethodno rukovodstvo to najavljivalo.

To je nedavno “Vijestima” saopštio izvršni direktor Rudnika uglja Nemanja Laković.

Laković je kazao da sve analize pokazale da je neisplativo ulaziti u eskploataciju uglja na tom području.

“Odobrenje za eksploataciju uglja u Glisnici nije dobijeno, jer Agencija za zaštitu životne sredine nije dala pozitivno mišljenje na elaborat o procjeni zaštite životne sredine i stavljen je monitoring u periodu od dvije godine. Sve dosadašnje analize su bile negativne i pokazale da je neisplativo ulaziti u eksploataciju uglja na pomenutom području. Analize kalorijskih vrijednosti uglja na površinskom kopu Borovica su ispod potrebnog kvaliteta za potrebe Termoelektrane i s tim u vezi daljeg iskopovanja neće biti”, rekao je Laković.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine “Vijestima” su potvrdili da su stavili monitoring od dvije godine na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu otvaranja kopa Glisnica.

“Kao jedan od glavnih nedostataka elaborata od strane Komisije za ocjenu predmetnog elaborata, oznaćeno je izmještanje korita rijeke kako bi se projekat ekploatacije uglja realizovao. Na osnovu izvještaja Komisije, nosiocu projekta je određen rok od dvije godine kako bi se pratilo stanje biodiverziteta, posebno ribljeg fonda koji se mrijesti u Glisničkoj rijeci (monitoring). Izvještaj o stanju biodiverziteta treba da bude sastavni dio inoviranog elaborata na koji će Komisija dati konačan izvještaj”, naveli su iz Agencije.

Da bi Rudnik uglja otvorio površinski kop u pljevaljskom selu Glisnica, prethodno je trebalo da privremeno izmjesti dio toka Glisničke rijeke u dužini od 837 metara, kao i put koji prolazi centralnim dijelom sela.

Otvaranje površinskog kopa u Glisnici najvljivao je prije dvije godine bivši izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić, koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Odbora direktora najveće pljevaljske kompanije.

Država je Rudniku odobrila koncesIje za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju uglja na period do 1. aprila 2029. godine.

Na ime stalnog dijela koncesione naknade, predviđeno je da Rudnik uglja od 1. januara 2023. do 1. januara 2027. uplati 1,6 miliona eura, odnosno 324.000 eura svake godine.

Direktor proizvodnje u Rudniku uglja, rudarski inženjer Milinko Gazdić, ranije je je zagovarao eksploataciju zaostalih količina uglja u nekadašnjem kopu Borovica, u količini od oko 300.000 tona, čija je vrijednost oko sedam i po miliona eura.

“Zarobiti ove količine i neeksploatisati ih bio bi zločin zato što se nalaze u eksploatacionim granicama i obuhvaćene su glavnim rudarskim projektima. Zbog čega to do sada nije realizovano, to je veliki znak pitanja. Na lokalitetu Ljućansko-šumanskog basena u granicama površinskih kopova ostalo je neksploatisano 1,5 miliona tona uglja čija je vrijednost po tržišnoj cijeni koju prodajemo na pragu Termoelektrane 37 miliona eura. Ostaviti tolike količine uglja, s tako povoljnim koeficijentom otkrivke kojeg nema na ovim prostorima Balkana, mislim da je nedopustivo”, rekao je tada Gazdić.

foto: RUP

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA