U infrastrukturu Boke nije ulagano 60 godina

Saobraćajna infrastruktura na Primorju predstavlja veliki problem, naročito u pogledu turističke sezone, a predstavnici opština sa juga istakli su da bi država konačno morala pronaći efikasno rješenje da se izbjegnu velike gužve koje nastaju u toku sezone. Naglasili su i da bi se primorske opštine morale pitati oko ingerencija preduzeća „Morskog dobro“.

Skupštinski odbor za turizam je u Herceg Novom održao sastanak sa predstavnicima primorskih opština u susret predstojećoj sezoni.

Potpredsjednik Opštine Tivat Jovan Brinić ukazao je da u infrastrukturu Boke nije ulagano već skoro 60 godina, što, kako je ocijenio, dovoljno govori o odnosu prema ovom dijelu države koji generiše znatne prihode od turizma. On je istakao da Crna Gora zarađuje znatna sredstva od turizma, a da ta sredstva nakon sezone prosto nestanu i ne ulažu se u Boku.

Poslanik Slaven Radunović (DF) rekao je da bi se linija Kamenari–Lepetane morala staviti u potpunu funkcionalnost što prije, naročito zbog stanovnika Herceg Novog, kojima ta linija predstavlja konekciju sa čitavom državom, za razliku od Tivta, koji je odlično povezan.

Predsjednik UO „Morskog dobra“ Blažo Rađenović kazao je da će do 1. juna imati kompletnu flotu trajekata, koja će biti veća nego u ranijem periodu kada je tom linijom upravljao „Pomorski saobraćaj“.

On je istakao da to državno preduzeće vrijedno radi na nabavci plovila i da trenutno nema gužvi na trajektnoj liniji Kamenari–Lepetane.

Poslanika DF-a Dejana Đurovića interesovalo je da li postoji mogućnost otvaranja novih trajektnih linija, koji bi povezali primorske gradove poput Budve i Ulcinja i Herceg Novog i Bara, što bi, kako smatra, doprinijelo smanjenju gužvi.

Rađenović je kazao da „Morsko dobro“ razmatra potencijalno uvođenje i drugih trajektnih linija i da postoji plan i za trajektne linije van Bokokotorskog zaliva, prema Budvi i Baru. On je dodao da bi neke linije bile isplative, ali će biti neophodno da se izrade studije i analize. Kako je najavio, među prvim potencijalnim novim trajektnim linijama je ona od Zelenike do Solila.

Predstavnik Direktorata za pomorski saobraćaj Dino Tutundžić smatra da saobraćaj pomorskim putem između većine opština na bi bio isplativ i ako bi saobraćao preko čitave sezone, a van sezone bi vjerovatno podrazumijevao subvencioniranje države.

– Za ovu varijantu postojalo je interesovanje nekoliko međunarodnih kompanija, ali konkretnijih koraka nije bilo. U ovom momentu je zaista teško govoriti koliko je to daleko od realizacije – kazao je Tutundžić.

Jelenu Božović (DF) interesovalo je kada će biti završeni putni pravci na sjeveru, a poseban akcenat stavila je na završetak izgradnje puta Jezerine–Lubnice, koji se već godinama prolongira. Ipak, kako na odboru nije bilo ministra Ervina Ibrahimovića, kao ni drugih predstavnika Ministarstva kapitalnih investicija, ostala je uskraćena za odgovor. Tutundžić je istakao da kada je riječ o putnoj infrastrukturi može da informiše Direktorat za državne puteve kako bi dostavili odgovore, jer pomenuti putni pravci nisu u njegovoj nadležnosti.


Prihod od trajekta procijenjen na 10 miliona eura

Rađenović je kazao da u „Morskom dobru“ od trajektne linije između Tivta i Herceg Novog očekuju prihode od oko 10 miliona eura, a ta sredstva će biti usmjerena tim lokalnim samoupravama.

On je još jednom podsjetio da cijene trajektne karte van sezone za automobile iznose četiri eura, dok će od juna do kraja septembra koštati pet eura, a mjesečna karta košta oko 100 eura. Podsjetio je i da će stanovnici Tivta i Herceg Novog imati popust na kartu i da će ona za njih koštati tri eura.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA