U Crnoj Gori opada broj putnika, u Albaniji rast od čak 116 odsto

Premijer Albanije Edi Rama objavio je podatke Međunarodnog savjeta aerodroma prema kojima je broj putnika u Crnoj Gori tokom jula 14,2 odsto manji nego u istom periodu 2019. godine. Albanija, prema tim podacima, ima porast putnika od čak 116 odsto i nalazi se na prvom mjestu na tabeli.

“Fantastična vijest. Julska tabela Međunarodnog savjeta aerodroma pokazuje da kada je riječ o učinku zemlje u putničkom saobraćaju u odnosu na 2019. godinu, Albanija je ponovo na prvom mjestu sa nevjerovatnih 116 odsto povećanja! Hvala svima koji su ovo omogućili. Hajde da nastavite da se penjete ka novim visinama!“, napisao je Rama na Twitteru.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">🎉Fantastic News!🎉 <br><br>Airports Council International table of July shows that when it comes to country performance in passenger traffic vs. 2019 🇦🇱 Albania stands again at #1 with an incredible 116% increase! 🦅🛫 <br><br>Thank you to everyone who has made this possible🙏 <br><br>Let&#39;s… <a href="https://t.co/Sqih43ZTo7">pic.twitter.com/Sqih43ZTo7</a></p>&mdash; Edi Rama (@ediramaal) <a href="https://twitter.com/ediramaal/status/1698302486321234140?ref_src=twsrc%5Etfw">September 3, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Prema ovim podacima, u Srbiji je zabilježen povećan broj putnika od 24 odsto, Hrvatskoj 15,7 odsto, Kosovu 41,5 odsto. 

U Sloveniji je, između ostalih, zabilježen pad od 27,4 odsto, Finskoj 31 odsto, a Njemačkoj 19,2 odsto. 

Podsjetimo, Rajaner je nedavno odlučio da prekine letove iz Podgorice za Barselonu, Mančester i Zagreb zbog odluke Aerodroma Podgorica da poveća takse.  

Taj niskotarifni prevoznik je dosad letio dva puta sedmično za te destinacije, a od novembra će crnogorskim putnicima ta mogućnost biti uskraćena. Razlog je, kako su nedavno kazali iz ove irske kompanije, povećanje aerodromskih taksi, što podgorički aerodrom čini nekonkurentnim u poređenju sa drugim evropskim aerodromima.

Osim Rajanera, letove iz Podgorice ka Beču i Rimu od oktobra će ukinuti i VizEr.

Ta mađarska kompanija potvrdila je da obustavlja avio-linije iz Podgorice ka Rimu i Beču.

Foto: RTCG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA