U 2023. više od 800 miliona eura nabavki

Obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama u 2023. godini ugovorili su ukupno 809.301.703 eura nabavki, od čega su nabavke električne energije i uglja 134.104.801 euro, dok su javne nabavke 675.196.902 eura.

To se navodi u Godišnjem izvještaju o javni nabavkama za 2023. godinu koji je danas usvojila vlada.

„Izvještaj je rezultat aktivnosti koje je Ministarstvo finansija sprovelo prikupljanjem podataka iz elektronskog sistema javnih nabavki, kao i njihovom obradom i analizom. Podaci su unijeti od strane 681 obveznika primjene Zakona, u skladu sa zakonskom obavezom, zaključno sa 28. februarom 2024. godine“, saopšteno je iz Vlade.

Navedeni podaci, kako su kazali iz vlade, pokazuju rast u odnosu na prethodnu godinu a ono, kako je pojašnjeno, može biti posljedica generalnog rasta cijena roba, radova i usluga koje su obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama nabavljali u izvještajnom periodu.

Shodno navedenom, poraslo je, kažu, i učešće javnih nabavki u BDP-u, ali i dalje je u okviru prosječnih vrijednosti.

„S obzirom da je novi zakonodavni okvir stupio na snagu početkom godine, fokus aktivnosti Ministarstva finansija tokom izvještajnog perioda bio je na jačanju administrativnih kapaciteta i podizanju nivoa profesionalizacije zaposlenih u oblasti javnih nabavki“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je naglašeno da je u kontekstu procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, pregovaračko poglavlje 5 – javne nabavke jedno od prvih za koje se očekuje dobijanje pozitivnog izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila za zatvaranje. Iz Vlade navode da to svjedoči o napretku u reformama sprovedenim u okviru ove politike.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA