Tužba protiv „Audaksa“ zbog sumnje na milionsku prevaru u Crnoj Gori

Dvostruka žalba Tužilaštvu za borbu protiv korupcije i Nacionalnoj komisiji za tržište hartija od vrijednosti (CNMV) protiv „Audax Renovables“, grupe kojom predsjedava José Elías, zbog navodne milionske prevare u Crnoj Gori.

Posrednik iz balkanske zemlje podnio je tužbu protiv energetske kompanije zbog prodaje vjetroparka u kojoj je, prema njegovim riječima, „nestalo 7,4 miliona eura“, piše Cronicaglobal.

Menadžer je to objasnio navedenom mediju, dostavljajući dokaze iz svojih pisanja ministarstvu za javnost i supervizoru, u kojima osuđuje nepravilan smještaj, kako kaže, energetskog parka u toj  zemlji . Vladimir Popović , bivši fudbaler Sportinga iz Hihona, Malage i Hetafea, a potom posrednik u svojoj zemlji u  pritužbama navodi da je ova operacija bila „anomalna od početka“.

„Audax“ nije zvanično odgovorio na pitanja ovog medija. Njegov predsjednik José Elías izjavio je za Crónica Global da su to događaji „prije njegovog predsjednika“ i da mu nisu poznati. 

„PLAĆANJA SA NEDOZVOLJENIM UGOVORIMA“

Ovih činjenica je nekoliko. S jedne strane, Popović osuđuje da je kompanija preko Ferse 2007. planirala vjetropark snage 100 megavata u bivšoj jugoslovenskoj republici, čija je tržišna vrijednost bila oko deset miliona eura. 

Kako bi formalizirao investiciju, „Audax“ je potpisao ugovor sa kompanijom pod nazivom „BWP Consulting“. Prema navodima podnosioca žalbe, ta kompanija nije postojala. Uprkos tome, izvršena je serija isplata „povezanih sa nepostojećim ugovorom“ koji su na kraju favorizovali Milenu Popović, ćerku visokog zvaničnika Sindikalnog saveza zemlje Danila Popovića . 

Uz plaćanja ili ne, projekat je dobio oblik. 2010. godine, nakon nekoliko godina kašnjenja, nastao je konzorcij između „Ferse“ i lokalne građevinske kompanije „Čelebić“ za izgradnju opreme. Nastali park bi bio preimenovan u  Vjetropark Možura. Na njenom čelu je bila  Milena Popović.

Zatim je španska kompanija prenijela 1 odsto kapitala crnogorskoj građevinskoj kompaniji, što je uslov za postizanje odobrenja nacionalne vlade. 

PRODAJA LAŽNOJ KOMPANIJI

Ali u ovom trenutku je, uvijek prema podnosiocu žalbe, došlo do prve sumnjive prodaje: „Čelebić“ bi taj 1 odsto dao kompaniji „Cifidex“ doo za skoro 800.000 eura. Desilo se to 2013. godine, a park tek treba da bude izgrađen. Tako da su prava da se to radi i eksploatiše prodata, piše navedeni portal.

„Cifidex“ je investitor sa sjedištem u Velikoj Britaniji kojeg je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) povezao sa plinskim biznismenom Turabom Musajevim . Bez obzira da li je postojala veza ili ne, istina je da „Cifidexu“ „nedostajala struktura“ da preuzme crnogorsku vjetroelektranu, osuđuje Popović. „Nastao je mjesecima prije prodaje sa kapitalom od jednog dolara.“ 

I, takođe, imao je svoje konačno sjedište na Sejšelima, gdje je bila njegova matična kompanija „Vestigo Capital“, dodaje posrednik. Sejšeli su smatrani  poreskim oazom od strane Evropske unije do 2024. U vrijeme prodaje vjetroelektrane to je i bilo.

„AUDAX“ TAKOĐE PRODAJE SVOJ UDIO „CIFIDEXU“

Uprkos tome, plasman akcija je imao odjek. Dvije godine kasnije, 2015., sam Audax je takođe završio prodaju svojih 99 odsto kontroverznom Cifidexu . Španska energetska kompanija prodala je svoj Montenegro park za 2,9 miliona fiktivnoj kompaniji, uz obrazloženje da je to nestrateška investicija. 

Ranije je „Cifidex“ potpisao sopstveni ugovor sa Enemaltom, jedinom energetskom kompanijom na Malti. U finalnoj prodaji vetroparka, „Cifidex“ je „Audaxu“ platio samo 2,9 miliona eura. Nakon toga iste akcije je prodao „Enemalti“ za 10,3 miliona eura. 

„Usput  je nestalo 7,4 miliona eura „, žali se podnosilac žalbe.

„NISU IMALI DOZVOLU VLADE“

Pored ovog odstupanja u cijeni, Popović, investicioni savjetnik u Crnoj Gori, upozorava da „Cifidex“ nije mogao kupiti projekat. Kako navoide,  zato što ga je „Audax“ dobio na javnom tenderu vlade i nije imao dozvolu za prenos prava izgradnje i eksploatacije osim ako nije izričito ovlašten. 

Postavljanje turbinskog parka je, dakle, narušilo usklađenost kompanije, budući da je oduzela imovinu isporučivši je po kontroverznoj cijeni firmi koja je, u konačnici, imala sjedište u poreskom raju – smatrala je Evropska unija na ovaj način do 2024-„.

IZGRAĐENI PARK, DUBAI… I UBISTVO

Konačno, infrastruktura je završena i inaugurirana kineskom tehnologijom. Park Možura  otvorio je svoja vrata u novembru 2019. Ali usput su se pojavili uznemirujući podaci o prodaji Audaxa iz 2015. godine. Istraga malteške štampe – to potvrđuje i dokumentaciju uključuje u svoju žalbu Anti-korupciji – i Reuters. dokumentirano da je Black 17 Ltd , kompanija iz Dubaija, finansirala kupovinu parka od „Audaxa“ od strane „Cifidexa“.

Black 17 Ltd , finansijer, je kompanija koju je osnovao malteški tajkun Yorgen Fenech , uspješan biznismen koji je trenutno u zatvoru optužen da je organizator ubistva malteške istraživačke novinarke  Daphne Caruane Galizia sa  bombom.

Caruana je poginuo 16. oktobra 2017. u eksploziji nakon istrage o nekoliko epizoda navodne korupcije između Vlade zemlje i drugih kompanija, uključujući prodaju i kupovinu Montenegro parka od strane „Cifidexa Audaxu“. Tužilaštvo vjeruje da može dovesti u vezu Fenecha, koji je još uvijek u zatvoru, s napadom. Tužilaštvo traži doživotnu kaznu . 

TUŽBA ZA DESET KRIVIČNIH DJELA

Sada, nedavno, Vladimir Popović je prekinuo ćutanje u Španiji i tvrdi da ima precizne i dokumentovane informacije o operaciji. On je osudio Audax za deset navodnih zločina, uključujući  pranje novca, mito, korporativnu prevaru , korupciju i nepoštenu administraciju . 

Njegovi spisi su završili u Antikorupcijskom tužilaštvu, koje ih ispituje, čak i bez primanja na obradu , i CNMV-u. U međuvremenu, listirana kompanija ćuti, a José Elías , njen sadašnji predsjednik, ali i uspješan biznismen i jutjuber, ograđuje se od nekih događaja „prije svog mandata“ u firmi koja je kotirana na „Alternativnom tržištu dionica“ (MAB).

Foto: Cronicaglobal.elespanol.com

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA