Traže tri aviona da dopune flotu

Nacionalna avio-kompanija, Air Montenegro, raspisala je javne pozive za zakup novih vazduhoplova.

Air Montenegro je raspisao javni poziv za uzimanje u zakup sa posadom jednog aviona kapaciteta u prosjeku 100 sjedišta, na period od prva tri mjeseca naredne godine, kao i javni poziv za uzimanje u višemjesečni zakup sa posadom još dva aviona kapaciteta od 100 do 180 sjedišta za narednu ljetnju IATA sezonu koja počinje 31. marta i traje do 31. oktobra.

Te informacije su potvrđene Vijestima u menadžmentu nacionalnog avio-prevoznika.

“Raspisan je javni poziv za nabavku aviona tipa Bombardier CRJ900 ili Embraer E190/195 na principu ‘wet lease’ za period 1. januara do 31. marta naredne godine, jer u tom periodu oba aviona u floti Air Montenegra sukcesivno, jedan za drugim, idu na redovni servis, tako da nam je potreban dodatni avion da bismo obavili planirani saobraćaj u ovom periodu”, saopšteno je podgoričkom listu u kompaniji.

Avion tipa Bombardier CRJ-900, zavisno od konfiguracije, može da primi od 76 do 90 putnika, dok je kapacitet E-190/195 od 104 do 116 putnika.

Avioni kanadskog proizvođača Bombardier nikada do sada još nijesu letjeli ni za Air Montenegro, niti za bivšeg crnogorskog avio-prevoznika Montenegro Airlines, dok domaći prevoznik ima ogromno iskustvo sa korišćenjem aviona brazilskog proizvođača Embraer.

Air Montenegro od svog osnivanja raspolaže flotom od samo dva Embraera E-195, kapaciteta po 116 sjedišta, pa kada neki od njih iz bilo kojih razloga ispadne iz saobraćaja, to se mora nadoknaditi uzimanjem u zakup trećeg aviona od neke strane kompanije.

Probleme te vrste, ali i potrebu za dodatnim prevoznim kapacitetom koji im se javlja tokom ljetnje sezone, Air Montenegro je do sada rješavao uzimanjem u višemjesečni zakup dodatnih aviona za ljeto prošle godine od kompanija iz Hrvatske i Njemačke, a za ovu sezonu od partnera iz Ukrajine i Litvanije.

Ovi avioni uzimani su u wet lease aranžmane o zakupu (ACMI) koji podrazumijevaju zakup aviona sa posadom, u kojem zakupodavac pokriva i troškove osiguranja i održavanje vazduhoplova, a zakupac plaća ugovorenu zakupninu obračunatu po tzv. blok-satu letjenja, gorivo, aerodromske usluge i aeronautičke takse.

I dok Air Montenegro mora na ovakav način da premošćava probleme sa malom sopstvenom flotom, u Podgorici još od decembra 2020, kada je prizemljen bivši nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines, leži i propada treći i najnoviji Embraer E-195 (40-AOC) koji je nekada letio u floti te kompanije, a koja ga je u najvećoj mjeri već i otplatila brazilskoj banci BNDS.

Montenegro Airlines je za taj avion Brazilcima otplaćujući kredit već dao oko 38 miliona USD, pa je BNDS banka ponudila crnogorskoj Vladi da za dodatnih 5,3 miliona USD otkupi ovaj E-195 u koji bi nakon toga trebalo uložiti više od osam miliona USD da bi se 40-AOC vratio u plovidbeno stanje.

U protivnom, država će po ugovoru iz 2010. godine morati da vrati ovaj avion Brazilcima u plovidbenom stanju, čime će izgubiti ne samo 38 miliona USD koliko je, otplaćujući kredit, već BNDS-u dao Montenegro Airlines, već i dodatnih 12 miliona USD koliko se procjenjuje da je potrebno uložiti u 40-AOC da bi se on doveo u plovidbeno stanje prije vraćanja Brazilcima.

Namjeru Vlade da za 5,2 miliona USD iz budžetskih rezervi kupi ovaj avion, osujetila je zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, Bojana Ćirović, koja iz formalno-pravnih razloga nije dala zeleno svjetlo na ovaj aranžman, pa bi sada Crna Gora mogla ostati i bez aviona i bez desetostruko većeg iznosa novca od onog za koji je 40-A0C namjeravala da kupi država.

U cilju povećanja kapaciteta u sezoni ljeto naredne godine raspisani su javni pozivi za zakup aviona tipa Airbus A320 u wet lease, a i za zakup aviona manjeg kapciteta, tipa Embraer E190/195, naveli su iz Air Montenegra.

Foto: Air Montenegro

NIKŠIĆ PROGNOZA