Traže iste plate kao kolege u Igalu, nadaju se da neće morati u štrajk

Fizioterapeuti zaposleni u javnom zdravstvu Crne Gore istakli su da je Granski kolektivni ugovor (GKU) nepravedan, jer imaju mnogo manju platu od nemedicinskog kadra sa istom spremom, ali i od fizioterapeuta u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu.

U saopštenju ističu da fizioterapeuta sa VI i VII stepenom obrazovanja u Crnoj Gori ima samo 200, te da najvjerovatnije zbog toga nijesu zanimljivi reprezentativnim sindikatima koji, kako tvrde, igraju na veće brojke.

Fizioterapeuti ističu da su poniženi, kao i svi medicinski radnici sa istim stepenom obrazovanja.

– Jedan zdravstveni radnik (fizioterapeut) ima mnogo manju zaradu od nemedicinskog radnika u istom tom zdravstvenom sistemu. Potpisivanjem i posljednjim izmjenama GKU, koje su potpisali predstavnici Ministarstva zdravlja i reprezentativnih sindikata, načinjen je najveći apsud u istoriji crnogorskog zdravstvenog sistema, čime je odvojen medicinski od nemedicinskog kadra, pa od tada (28. 11. 2022. godine) nemedicinski kadar je plaćeniji od nosilaca posla u zdravstvenom sistemu, odnosno od medicinskih radnika – saopštili su oni.

Pojašnjavaju da su do potpisivanja novog GKU, medicinski i nemedicinski kadar bili u istoj grupi sa istim koeficijentom za obračun zarada, u zavisnosti od stepena obrazovanja.

– Odnosno VI stepen 8.35, VII stepen 9.37. Nakon potpisivanja GKU fizioterapeuti, a i ostali zdravstveni radnici sa VI i VII stepenom su ostali sa istim koeficijentom, dok je koeficijent nemedicinskog kadra sa VI stepenom povećan na 9.37 i VII stepenom na 11.91 – kažu u saopštenju.

Napomenuli su u obraćanju javnosti da fizioterapeuti zaposleni u Institutu ,,Dr Simo Milošević“ u Igalu, nakon potpisivanjam GKU za Institut Igalo, sada imaju zarade kao nemedicinski kadar u zdravstvenom sistemu, odnosno onoliko koliko fizioterapeuti traže da imaju.

Predstavnici fizioterapeuta zaposlenih u javnom zdravstvu su u više navrata komunicirali sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i predstavnicima sindikata na ovu temu, kako pisanim putem tako i putem sastanaka.

Tvrde da su u Ministarstvu zdravlja uvidjeli problem i propust koji je učinjen i da im je obećano da će nastojati da riješe problem.

Fizioterapeuti tvrde da prepiske sa sindikatima nijesu urodile plodom. Smatraju da to govori da fizioterapeuti, u prvom redu, sindikatima nijesu bitni jer ih je malo.

– Fizioterapeuti nemaju podršku i pomoć sindikata, jer da imaju u ovakvoj situaciji se nikada ne bi našli, niti bi sindikati kojima je stalo do članstva, a koji su potpisnici izmjena GKU, ikada dozvolili da se učini gore navedeni apsurd! Ukoliko se ne ispune naši zahtjevi, a to je izjednačavanje koeficijenata sa nemedicinskim radnicima u zdravstvenom sistemu Crne Gore, odnosno izjednačavanje koeficijenata javnog zdravstva sa koeficijentima fizioterapeuta zaposlenim u Institutu Igalo, jedino što nam preostaje je organizovanje štrajka, s obzirom da institucije sistema koje mogu da riješe problem ne preduzimaju ništa po pitanju ovoga – piše u saopštenju.

Ističu da se ipak nadaju da do štrajka neće doći, te da će institucije sistema, kako su i obećale, riješiti problem položaja fizioterapeuta u javnom zdravstvu Crne Gore.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA