Tošić: Predložiću da se od Vlade i Skupštine zatraži obeštećenje za pljevaljske radnike

Predsjednica Skupštine opštine Pljevlja Jovana Tošić predložiće lokalnom parlamentu usvajanje zaključaka, kojim će se od Vlade i Skupštine tražiti da obešteti pljevaljske radnike, dominantno one koji su radili drvoprerađivačkoj industriji.

“Smatram da je pravedno da i bivši radnici drvoprerađivačke, elektronske i drugih industrija u Pljevljima po ugledu na radnike rudarske i metalske industrije u Crnoj Gori ostvare pravo na obeštećenje od 12 000 eura”, kazala je Tošić nakon što je danas, na Međunarodni praznik rada – 1. Maj, razgovarala sa predstavnicima sindikata radnika “Vektre Jakić”, a u cilju rješavanja decenijskih problema sa kojima se suočava na stotine zaposlenih ove kompanije.

Tošić, koji je nedavno izabrana na funkciju predsjednice lokalnog parlamenta kao kadar Demokrata, istakla je da su Pljevlja industrijski centar države koji je u godinama tranzicije pretrpio urušavanje privrednih sistema u velikim razmjerama, a posljedice je osjetilo na stotine radnika koji nisu ostvarili svoja prava.

“Kako bi se i pljevaljski radnici doveli u ravnopravan položaj sa ostalim koji su ostvarili svoja prava nedavno usvojenim zakonom, kao predsjednica Skupštine u saradnji sa klubovima odbornika predložiću usvajanje zaključaka kojim će se od Vlade Crne Gore i Skupštine zatražiti da se u parlamentarnoj proceduri obezbijedi obeštećenje i za pljevaljske radnike, dominantno iz djelatnosti drvne industrije.

„Veliki je zadatak na opštini i državi da pronađu održiv način uspostavljanja proizvodnje i pokretanja drvoprerađivačke industrije u Pljevljima. To je od značaja ne samo za Opštinu Pljevlja, već i cijelu državu, bruto domaći proizvod, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i otvaranje novih radnih mjesta. Radnici ‘Vektre Jakić’ će u ostvarivanju svojih prava imati čvrst oslonac u SO Pljevlja”, poručila je Tošić.

Izvor: Vijesti

Foto: SO Pljevlja

NIKŠIĆ PROGNOZA