Tolić: Smanjenjem taksi bićemo konkurentniji u regionu

Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je napravljen ključni dogovor sa operaterom Aerodromi Crne Gore, kojim će se smanjiti naknade za avio-kompanije kako bi se zadržali postojeći i privukli novi niskotarifni prevoznici. Ova odluka dolazi u trenutku kada Crna Gora nastoji ojačati svoju avio-povezanost i konkurentnost u odnosu na susjedne zemlje, posebno u kontekstu izazova s kojima se suočavaju aerodromi u Podgorici i Tivtu.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Roko Tolić, naglasio je važnost ovih mjera za budućnost crnogorskog turizma, dok je ministarka saobraćaja Maja Vukićević istakla negativne posljedice prethodnih odluka o povećanju naknada, što je dovelo do gubitka važnih avio-linija, uključujući smanjenje ruta niskotarifne avio-komapnije Rajaner.

Kako je Pobjedi kazao Tolić, svjesni su značaja koji dobra avio-povezanost ima za crnogorski turizam i za državu Crnu Goru.

– Imajući u vidu izmjene u komercijalnim politikama koje su se desile na nekim, nama konkurentskim aerodromima u okruženju, u skladu sa javno iznijetim preporukama Vlade kao i u dogovoru sa resornom ministarkom Majom Vukićević, odlučili smo da korekcijama podsticajne politike učinimo naše aerodrome još konkurentnijima, kako za avio-prevoznike iz LCC segmenta tako i za ostale prevoznike čije je prisustvo bitno za ukupnu avio-povezanost Crne Gore – poručio je Tolić dodajući da, shodno svemu što su preduzeli, i uz očekivanu konkretizaciju dobrih inicijativa koje su najavljene iz Privredne komore Crne Gore i Nacionalne turističke organizacije, realno je očekivati adekvatnu reakciju, odnosno interes avio-kompanija za naše aerodrome u Podgorici i Tivtu.

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević istakla je da je odluka prethodnog rukovodstva Aerodroma CG o povećanju naknada imala „veoma negativan uticaj“. Kao rezultat toga, Rajaner će ove zime zadržati jednu liniju iz Podgorice, suspendujući sve ostale do sljedećeg ljeta.

– Pored gubitka nekih ruta, naši aerodromi su postali manje konkurentni u odnosu na druge u regionu. Nažalost, mnogi iz Crne Gore se sada opredjeljuju za letove sa susjednih aerodroma. Nakon razgovora sa direktorom Aerodroma CG Rokom Tolićem i predsjednicom Odbora direktora Jelenom Maraš, postignut je dogovor o smanjenju naknada. Kao rezultat toga, operater će imati novu cjenovnu politiku usmjerenu na niskobudžetne avio-prevoznike – poručila je Vukićević.

Iz Rajanera su ranije kazali da aerodromi u Crnoj Gori, suprotno aerodromima u Evropi, povećavaju takse.

– Kao što znate, aerodromi u Crnoj Gori su povećali naknade u poređenju sa drugim evropskim aerodromima koji smanjuju naknade kako bi stimulisali oporavak i rast saobraćaja – saopšteno je Pobjedi iz ove irske loukost kompanije.

Takvi postupci su, kako navode, u suprotnosti sa onim što se može vidjeti širom Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Finansijska podrška za rješavanje stambenih potreba

Odbor direktora Aerodroma Crne Gore usvojio je pravilnik o finansijskoj podršci u rješavanju stambenih potreba i za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih. Iz kompanije je saopšteno da je dokument usklađen sa statutom i kolektivnim ugovorom kompanije uz prethodno pozitivno mišljenje sindikalnih organizacija aerodroma Podgorica i Tivat.

-Pravilnik jasno definiše uslove koji moraju da budu ispunjeni da bi se ostvarilo ovo pravo, od kojih je ključni da zaposleni u kontinuitetu ima najmanje pet godina radnog staža – navodi se u saopštenju. Iznos koji će se dodjeljivati kao podrška za rješavanje stambenog pitanja je maksimalno 20.000 eura, dok je iznos za poboljšanje uslova stanovanja najviše do sedam hiljada eura. Članovi menadžmenta nemaju pravo da konkurišu za finansijsku podršku po ovom osnovu.

Predsjednica Obora direktora Jelena Maraš, rekla je da je usvajanje Pravilnika rezultat zajedničkih napora reprezentativnih sindikalnih organizacija i organa upravljanja.

Vjerujem da smo nadomak usvajanja novog Kolektivnog ugovora koji će dodatno osnažiti prava radnika, ali i zaštititi kompaniju od, do sada, velikih, a izlišnih troškova – rekla je Maraš.

Foto: Aerodromi Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA