TO Kolašin: Nedovoljni kapaciteti u hotelskom smještaju i dalje problem

Žabljak i Kolašin ove ljetnje turističke sezone posjetilo je više gostiju u odnosu na prošlu godinu, a pripreme za predstojeću zimsku uveliko su u toku.

U Kolašinu je ove godine zabilježen primjetan rast broja gostiju u odnosu na prethodne ljetnje sezone, saopštili su za portal Dnevno iz Turističke organizacije (TO) Kolašin.

“Raduje nas što je promocija destinacije doprinijela rastu broja turista sa područja Zapadne Evrope, pa tako ovog ljeta u Kolašinu imamo najviše gostiju iz Njemačke, Francuske, Holandije, Belgije, a takođe tradicionalno i goste iz zemalja regiona i Izraela. Primjetan je porast brojan gostiju iz Češke i Poljske koji pokazuju veliko interesovanje za boravak u prirodi, aktivni odmor i kampovališta na teritoriji Kolašina”, kazali su oni.

Kako su naglasili, ove ljetnje sezone Kolašin su u velikom broju posjećivali gosti iz Saudijske Arabije.

Trenutna popunjenost smještajnih kapaciteta je, ističu, na nivou prošle godine, ali budući da je turistička sezona već završena, to je očekivano.

“Tokom jula, u Kolašinu je boravilo 20 odsto više gostiju nego u tokom prethodne godine, a tokom avgusta 30 odsto više”, podaci su TO Kolašin.

Očekuje se otvaranje hotela visoke kategorije

Ono što su iz TO Kolašin markirali kao problem sa kojim su se i ove sezone suočavali jeste manjak kapaciteta hotelskog smještaja.

Ovaj problem datira odavno, i sa njim se, kako kažu, suočavaju tokom cijele godine.

Ipak, kako su rekli, raduje ih što u ovom trenutku imaju veliki broj hotela visoke kategorije koji su u izgradnji i čije otvaranje očekuju u narednom periodu.

Raznovrsne manifestacije doprinijele diverzifikaciji ponude

Govoreći o tome šta je bilo bolje u odnosu na prethodne godine, kazali su da su ovog ljeta imali širok spektar manifestacija sportskog, kulturnog i zabavnog karaktera.

“MOSI igre organizovane početkom jula dovele su u naš grad gotovo 2000 sportista i sportskih radnika iz zemalja regiona i Crne Gore. U sklopu igara, u saradnji sa Opštinom Kolašin organizovali smo četiri koncerta regionalnih zvijezda. Osim toga, u julu smo imali prilike da poslije dugogodišnje pauze ugostimo učesnike Tango kampa. Bjelasica ultra trail održan je početkom avgusta i ponovo je okupio ljubitelje planinskog trčanja iz čitavog svijeta, a u sklopu trke održano je i takmičenje za najmlađe”, kažu oni.

Kazali su i da je održan košarkaški kamp, turnir u malom fudbalu i niz drugih sportskih manifestacija…

Vjeruju da su tako raznovrsne manifestacije doprinijele diverzifikaciji ponude i da su mnogi gosti, osim prirodnih ljepota, posjetili Kolašin zbog sadržaja koje su imali da im ponude.

Ponuda grada Kolašina predstavljena širom Evrope

Kako su za portal Dnevno kazali iz TO Kolašin, pripreme za ovu sezonu su pratile i brojne promotivne aktivnosti, pa je tako ponuda grada predstavljena širom Evrope.

“Turističku ponudu i sadržaje koje nudi Kolašin predstavili smo na sajmovima aktivnog turizma u Štutgartu i Minhenu. Nastupom na ovim sajmovima Crna Gora je napravila veliki iskorak u promociji države kao turističke destinacije na tržištu Centralne Evrope sa koja bilježi značajan rast posjeta”, kažu oni.

Kada se, ističu, uzme u obzir konstantno povećanje broja avio letova iz Njemačke ka Crnoj Gori, sigurni su da će ova vrsta promocije imati dugoročne pozitivne efekte za turističku privredu našeg grada.

“Takođe, u susret ljetnjoj sezoni turistička ponuda bila je predstavljena na poslovnoj radionici sa austrijskim turoperatorima u Beču. Ovakve aktivnosti značajno su se odrazile na povećanje broja gostiju sa područja Zapadne Evrope”, naglašavaju oni.

“Vjerujemo da ćemo spremni dočekati zimsku sezonu”

Iz Turističke organizacije Kolašin optimistični su da ih čeka dobra zimska sezona.

“Vjerujemo da ćemo zimsku sezonu dočekati spremni. Nažalost, sezona u Kolašinu umnogome zavisi od sniježnih padavina, pa je tako prethodna sezona započela sa gotovo mjesec dana kašnjenja”, podsjećaju iz TO Kolašin.

Nadaju se da ove godine neće biti isti slučaj.

Kako kažu, nastojaće da obezbijede sve potrebne sadržaje i organizuju što raznovrsniji program za sve posjetioce.

“Raduje nas što tokom zimske turističke sezone sve veći broj gostiju iz zemalja regiona dolazi u Kolašin, što znači da imamo skijalište koje je konkurentno drugim ski centrima u regionu. Tradicionalno, najveći broj gostiju očekujemo iz Albanije, a imamo i najavu grupa skijaša iz Srbije koji će tokom februara posjetiti Kolašin”, zaključuju oni.

Na Žabljaku 15 odsto više gostiju u odnosu na prošlu godinu

Direktor Turističke organizacije (TO) Žabljak Stojan Abazović kaže da su za sada veoma zadovoljni sezonom 2023.

“Tokom ljeta smo imali nekih 15 odsto više gostiju u odnosu na 2022. a približno jednako kao i rekordne 2019.  Ipak, moramo reći da bi sezona bila još bolja da su bile povoljnije vremenske prilike u maju i junu. Bilo je jako loše vrijeme što je posebno uticalo na našu opštinu koja se bavi aktivnim turizmom”, kaže Abazović za Dnevno.

U turističkoj organizaciji uvijek ima posla, ljetnja sezona je završana, ali su u punom jeku pripreme za predstojeću zimsku, ističe sagovornik portala Dnevno.me.

“Već smo odmakli sa pripremama za zimsku turističku sezonu, radimo na brojnim projektima,  razmatramo razne manifestacije i naravno pravimo propagandni materijal koji ćemo iskoristiti za predstojeću zimsku turstičku sezonu”, rekao je Abazović portalu Dnevno.

Turisti ostaju otprilike tri dana, premalo da se obiđe sve

Direktor turističke organizacije Žabljak kazao je da su kao glavni problem markirali to što nema prevelikog zadržavanja turista sa aspekta broja noćenja.

“Boravak turista je minimalan, to je otprilike tri dana, što mislim da je malo da si se upoznao čitav durmitorski kraj.  Najpopularniji lokalitet na durmitorskom području svakako je Crno jezero koje posjećuje najveći broj turista, kao i most na Tari. Poznati smo i po prelijepim vidikovcima kao što je Ćuravac i Sedlo”, kaža Abazović.

Ono što je, kako ističe, u posljednje vrijeme jako posjećeno je Zminičko jezero, jer je pokraj njega napravljen turistički kompleks.

Stranci smatraju da je ljepota Durmitora potcijenjena

Prema riječima prvog čovjeka TO Žabljak, većina stranaca je iznenađena ljepotama Durmitora i smatraju da je veoma potcijenjena.

“Kažu da je to jedan od ljepših lokaliteta koji su ikad posjetili, a porede ga sa najljepšim parkovima prirode u Evropi i svijetu.  Govore da je priroda unikatna i u isto vrijeme tako različita. Nevjerovatno im je da kroz pet minuta prolaze kroz različite krajeve. Oduševljava ih da je središnji dio planine netaknut i da nije devastiran i da je veoma pogodan za pješačke i planinarske ture ”, kaže Abazović za Dnevno.

Panoramski prsten oko Durmitora, kako ističe, postaje sve popularniji, a to je kružna ruta od 84 kilometra gdje turista može da vidi Durmitor sa svake strane.

Prema njegovim tvrdnjama, svaki stranac govori da će preporučiti drugima da posjete Žabljak, pa se nada da će u budućnosti još više turista posjetiti durmitorsko područje.

Foto: TO Žabljak/Emil Šabotić, TO Kolašin

NIKŠIĆ PROGNOZA