Svrkota: Nejasni razlozi zašto se izlazi iz hedžinga

Oko izlaska iz hedžing aranžmana sa bankom koja finansira gradnju auto-puta postoje dvije strane medalje. Niko ne može utvrditi kako će se kretati valutni odnos dolara i eura. To je slična situacija kao kad su građani uzimali kredite u švajcarcima, ocijenio je ekonomski analitičar Novak Svrkota, gostujući u emisiji „Info plus“ Adria televizije.

„Dolar je posle odrađenog hedžinga pao, pa smo platili 23 milina manje nego što smo trebali Nisu mi jasni razlozi zašto se izlazi iz hedžinga, jer su vremena neizvjesna, tako da je ta vrsta zaštite potrebna.  Podsjetiću da je nakon hedžinga krenuo rat u Ukrajini, te da je eurozona tehnički ušla u recesiju, a kad se uđe u recesiju na globalnom nivou više će biti pogođena eurozona nego SAD. Biće slično kao u Drugom svjetskom ratu- Evropa će platiti najveću cijenu“, naveo je Svrkota.

Ističe da je prethodne godine rat u Ukrajini počeo krajem februara i da od tada imamo priliv izbjeglica iz Rusije i Ukrajine,

„Povećana je potrošnja u Crnoj Gori zbog rata u Ukrajini. Što se tiče povećanja plata, to je već pitanje, Mnogi privatnici su u problemu da nađu radnu snagu. Nisam siguran koliko je to realno i održivo. Sa ovakvom strukturom javnog suda, kamatnim stopama po kojima se zadužujemo, obveznicama koje stižu na naplatu… Očekuje nas najvjerovatnije aranžman sa MMF-om i restrukturiranje duga po povoljnijim uslovima. Definitvno će doći do mjera štednje i stezanja kaiša“, naglasio je Svrkota.  

Političari, kako je podvukao, turističku sezonu posmatraju kroz brojke.

„Sezona će biti solidna, ali ćemo imati veliki problem sa sledećom turističkom sezonom. Da li u statistiku ulaze i 100. 000 Rusa i Ukrajinaca koji već godinu dana žive u Crnoj Gori? Ako računamo, onda je sezona već uspješna“, zaključio je Svrkota.

Izvor, foto: Adria

NIKŠIĆ PROGNOZA