Sveti Stefan otvaraju na tri mjeseca?

Zakupac grad-hotela “Sveti Stefan” i Vile “Miločer”, kompanija “Adriatic properties” prihvatila je predlog Vlade da na tri mjeseca stave u stanje mirovanja arbitražni postupak pred Međunarodnim tribunalom u Londonu i da za to vrijeme otvori elitno ljetovalište.

Dogovor je, kako je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora, da u ta tri mjeseca dvije strane pregovorima riješe sve međusobne probleme koje imaju i sporazumno izađu iz arbitražnog postupka.

Iako je zakupac odmah prihvatio predlog Vlade, te je kao rok određen 30. maj da zajedno obavijeste Arbitražu da se na tri mjeseca postupak stopira, na poruke zakupca, kako je “Vijestima” rečeno, iz Vlade nema odgovora.

Ukoliko rok bude probijen, odnosno ukoliko do 30. maja ne obavijeste Arbitražu, postupak neće moći da bude stavljen u mirovanje, što bi ujedno značilo da će katanac na popularnom Svecu biti i četvrto ljeto.

Zaštitni znak crnogorskog turizma, nakon pune tri godine, napokon bi primio prve goste i radio u punom kapacitetu.

Hotelski kompleks je zatvoren uoči ljeta 2021. nakon čega je dvije godine na ulazu u “Sveti Stefan” bio katanac, da bi lani djelimično bilo otvoreno ostrvo, ali samo za posjetioce.

Potez Vlade čekaju dvije strane – zakupac grad hotela “Sveti Stefan”, Vile “Miločer”, te još nedovršenog hotelsko-apartmanskog kompleksa “Kraljičina plaža”, kompanija “Adriatic properties”, koja je spremna na dogovor i pred Arbitražnim sudom u Londonu, a pred domaćim sudovima dokazuje da je međunarodni tribunal jedino mjesto gdje se donose odluke o ugovornim obavezama. Na drugoj strani, Vladino Hotelsko-turističko preduzeće “Miločer” i kompanija u većinskom vlasništvu države “Sveti Stefan hoteli” takođe čeka da Vlada reaguje jer se nalaze u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, pošto zakupac praktično punu godinu nije platio ni euro za zakup najvrednijeg dijela obale.

HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli” u većinskom vlasništvu države, koji gazduju elitnim ljetovalištem “Sveti Stefan – Miločer”, dužni su da plate 600 hiljada funti “Adriatic propertiesu”, koliko iznose troškovi arbitražnog postupka pred sudom u Londonu.

Pred Međunarodnim arbitražnim sudom vodi se spor koji je “Adriatic properties” pokrenuo zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona eura. Tužbom su uzvratile i državne kompanije.

Minulo ljeto grad hotel nije imao goste, jedino je bio otvoren za organizovane ture posjetilaca, kada je karta za ulazak na ostrvo koštala 25 eura po osobi.

Ugostiteljski objekti i poslovni prostori na prilazu grad-hotelu takođe nijesu radili.

“Sveti Stefan” 13. jula slavi 64. rođendan od kada je malo paštrovsko ribarsko naselje, srednjovjekovno utvrđenje koje je vjekovima odolijevalo najezdama osvajača, odlukom tadašnjih komunističkih vlasti, pretvoreno u mondensko ljetovalište.

Da je veliko nezadovoljstvo mještana što četvrto ljeto grad-hotel “Sveti Stefan” dočekuje pod katancem bilo je jasno na velikom protestu koji je krajem marta oprganizovan ispred metalne kapije na samom ulazu u grad hotel.

Mještani su tada upozorili da ako do 15. juna grad-hotel ne bude otvoren, ne isključuju mogućnost blokade kompletnog mjesta.

Mještani su tada zatražili od Vlade da ukoliko zakupac nastavi sa kršenjem ugovora, raskine taj aranžman i grad-hotel vrati pod okrilje države.

Grad-hotel “Sveti Stefan” našao se u izbornim programima gotovo svih političkih aktera nedavno završenih loklanih izbora, i gotovo svaka partija, koalicija ili grupa građana obećala je otvaranje Svetog Stefana.

“Adraitic properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa je 2021. godine, nakon što su mještani polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, koja je, prema tvrdnji uprave državne kompanije, svih prethodnih godina bila nelegalno postavljena, odlučio da zatvori grad-hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer.

HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli” u većinskom vlasništvu države, koji gazduju elitnim ljetovalištem “Sveti Stefan Miločer”, dužni su da plate 600 hiljada funti “Adriatic propertiesu”, koliko iznose troškovi arbitražnog postupka pred sudom u Londonu. Pred međunarodnim Arbitražnim sudom i dalje se vodi spor, koji je “Adriatic properties” pokrenuo zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona eura.Tužbom su uzvratile i državne kompanije.

Kašnjenje u plaćanju zakupnine, koja je premašila milion eura, blokirao je rad HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli”.

Izvršni direktor HTP “Miločer” Igor Đurašević ranije je kazao “Vijestima” da ’Adriatic properties’ nije platio tri kvartalne rate za zakup i duguje 315 hiljada eura.

“Za mjesec dana biće dostavljena i četvrta faktura, znači cijelu godinu nije plaćena ugovorom predviđena zakupnina za ‘Kraljičinu plažu’. Zbog toga je račun naše firme, koja je u stoodstotnom vlasništvu Vlade, blokiran, plate više od pola godine nisu isplaćene, nemamo osnovne uslove za rad. Telefoni u kancelariji su isključeni. Milionska državna imovina je u opasnosti jer smo uzeli kredit. Ne vidim svjetlo na kraju tunela”, kazao je Đurašević.

Ni kompaniji “Sveti Stefan hoteli” koja je vlasnik grad hotela „Sveti Stefan“ i Vile “Miločer” nisu isplaćene tri rate za zakup, a još ranije su zaprijetili da će inicirati pred skupštinom akcionara raskid ugovora o zakupu.

Stari hotel “Kraljičina plaža” je porušen i na njegovom mjestu i placu uz nikla je betonska konstrukcija budućeg hotela sa depadansom, sa 66 apartmana za tržište. Radovi su stali već treću godinu, od kada je “Adriatic properties” pokrenuo međunarodnu arbitražu.

Privredni sud oglasio se apsolutno nenadležnim u postupku koji je pokrenula kompanija “Sveti Stefan hoteli” utuživši “Adraitic properties” od kojih potražuju naplatu neplaćenog PDV-a u iznosu od 900 hiljada eura.

“Privredni sud oglašava se apsolutno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari, ukidaju se sve sprovedene radnje i tužba odbacuje”, piše u rješenju Privrednog suda u koje su “Vijesti” imale uvid.

Iz Privrednog suda su obrazložili da oni nijesu nadležni da rješavaju, već Londonski sud za međunarodnu arbitražu, koji je određen i ugovorom o zakupu.

foto: Vuk Lajović/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA