„Supervizija da bude brza i proaktivna“

U doba brojnih izazova sa kojima se srijeću regulatori, kao i značajnih vanjskih rizika koji se mogu iznenada pojaviti, poput digitalnog bankrota, supervizija mora biti brza, inovativna i proaktivna, ocijenjeno je na Regionalnom panelu supervizora u Podgorici.

„Zbog sličnih izazova sa kojima se suočavaju, kao i mogućih rješenja, potrebno je jačati sinergiju regulatora na ovim područjima“, ocijenjeno je na prvom regionalnom panelu pod nazivom Iskustva i izazovi supervizije, koji je organizovala Centralna banka (CBCG).

Kako se navodi u saopštenju, na panelu su, pored predstavnika CBCG, učestvovali i predstavnici Narodne banke Srbije, Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) i Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Iz CBCG su kazali da je cilj dvodnevnog okupljanja regionalnih supervizora koji posluju u sličnim bankarskim sistemima i regulatornim okvirima je razmjena znanja i iskustava, bez jezičke barijere, kao i unapređenje postojeće saradnje.

„Na panelu je zaključeno da slične bankocentrične finansijske sisteme, sa preovlađujućim stranim kapitalom, karakterišu pozitivni trendovi poslovanja, odnosno visoka kapitalizovanost, profitabilnost, likvidnost i trend poboljšanja kvaliteta aktive“, istakli su iz CBCG.

Učesnici prvog regionalnog panela supervizora složili su se da ovakav vid otvorene diskusije predstavlja pravi korak u uspostavljanju i unapređenju saradnje supervizora u regionu.

Na panelu je dogovoreno da naredni regionalni panel supervizora bude održan u Banjaluci.

Predstavnici institucija – učesnica panela su se uoči skupa sastali i sa guvernerom CBCG, Radojem Žugićem.

„Tom prilikom je, između ostalog, poručeno da kvalitetna, neselektivna i depolitizovana supervizija bankarskog sektora predstavlja garant njegovog zdravlja i stabilnosti“, zaključeno je iz CBCG.

Foto: CBCG

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents