Štrajkački odbor Pošte: Uprava nije saopštila istinu

Predsjednik štrakačkog odbora Pošte Jugoslav Marković kazao je da nisu tačne tvrdnje iz uprave kompanije da je inspektor rada utvrdio da štrajk u toj kompaniji, koji je počeo jutros, nezakonit već i da u samom dopisu inspekcije piše da će o tome tek odlučiti.

„Inspektor je konstatovao da ne postoji akt o minimumu procesa rada, već je njega trebao predložiti upravo poslodavac kada je prije nekoliko godina novi zakon stupio na snagu. Jedno piše u dopisu inspekcije, a potpuno drugo su saopštili iz uprave kompanije kako bi na dezinformacijama pokušali da razbiju štrajk. Mi smo tek dobili poziv inspekcije koja obavlja kontrolu da dođemo kod njih i da im dostavimo dodatnu dokumentaciju i odgovorimo na pitanja. Dakle inspekcija nije donijela nikakvu odluku“, kazao je Marković.

On je kazao da imaju primjere u Mojkovcu, Beranama i Podgorici o spriječavanju zaposlenih da stupe u štrajk, o čemu će takođe obavijestiti inspekciju.

Jedinstveni sindikat Pošte juče je stupio u generalni štrajk sa oko 450 zaposlenih, jer im uprava nije pozitivno odgovorila na zahtjev za povećanjem zarada. Prosječne plate poštara i šalterskih radnika sada iznose oko 550 eura.

Većina poslovnica Pošte radi skoro normalno, jer preko 200 radnika angažovanih po ugovoru nije ni moglo stupiti u štrajk.

foto:Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA