Stojanović odustao od konkursa, Slovenac novi direktor „Tu Montenegra”?

Novi direktor „Tu Montenegra“ najvjerovatnije će biti Slovenac Mark Anžur, potvrdilo je „Danu“ više izvora bliskih nacionalnoj avio-kompaniji. On je zajedno sa još pet kandidata intervjuisan u srijedu. Kandidate je intervjuisala komisija koju su činila članovi odbora direktora Pavle Ljesar, Mirko Škerović i Suad Đelović, državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović i zamjenik generalnog sekretara Vlade Ilir Harasani.

„Dan“ je „Tu Montenegru“ poslao pitanja u vezi sa konkursom i pitao da li su Marka Anžura predložili za novog direktora kompanije, kao i da li su svi članovi komisije bili za to. Pitali smo i koliko im je trebalo da odrede kandidata, s obzirom da su u srijedu po podne završili sa intervjuima, a da smo mi u srijedu veče imali informaciju da će novi direktor nacionalne avio-kompanije biti Mark Anžur. Ista pitanja poslali smo i Šahmanoviću, ali nam ni sa jedne adrese nije odgovoreno.

U međuvremenu, Vuk Stojanović je nakon intervjua obavijestio komisiju da odustaje od kandidature. On je član Odbora direktora „Tu Montenegra“ i odmah po predaji kandidature izuzeo se iz postupka izbora novog izvršnog direktora, kako ne bi uticao na konkurs. Nismo uspjeli da saznamo iz kojih razloga je povukao kandidaturu. On je na prethodnom konkursu bio jedan od dva kandidata koji su bili u najužem krugu za izbor novog direktora. Međutim, u to vrijeme se promijenila Vlada i nije donosila odluku o novom izvršnom direktoru. Zbog toga je, između ostalog, „Tu Montenegro“ godinu dana bez izvršnog direktora u punom mandatu.

Osim sa Anžurom, koji je bio direktor „Adrija ervejza“, i Stojanovićem, intervjui su odrađeni i sa Igorom Pavićevićem, Goranom Jandreoskim, Danilom Lakićem i advokatom Draženom Ćorovićem. Intervju nije rađen sa Vejnom Pirsom, jer ima preko 70 godina i samim tim ne može biti na čelu avio-kompanije.

Komisija bi predlog za novog direktora trebalo da pošalje Vladi, koja će na sjednici odrediti ko će biti novi izvršni direktor. Predlog bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da dostave tokom naredne sedmice, a Vlada bi već u četvrtak mogla da imenuje novog direktora.

Trenutno je na poziciji vršioca dužnosti izvršnog direktora Saša Radović, kojeg su odbor direktora i Vlada nezakonito imenovali, što je utvrdila i Uprava za inspekcijske poslove (UIP). Iako je nezakonito imenovan, odbor direktora kojim predsjedava Pavle Ljesar nije mu dao otkaz, već se žalio na odluku inspekcije. Zbog toga su „Tu Montenegru“ već izrečene dvije kazne, a Radović i dalje vodi kompaniju. On je polovinom 2021. godine uzeo 76 hiljada otpremnine u „Budvanskoj rivijeri“ i po Zakonu o radu nije mogao pet godina da bude imenovan na funkciju u drugoj državnoj kompaniji.

Prije Radovića, v.d. direktora bila je Dragana Frantov Nikolić, dok je jedini direktor u punom mandatu do sada bio Predrag Todorović, koji je krajem marta 2022. godine podnio ostavku i napustio kompaniju.

„Tu Montenegro“ je osnovan krajem 2002. godine, nakon što je „Montenegroerlajns“ prizemljio avione usled odluke nove vlade da ne pomaže finansijski tu kompaniju.

Plata tri i po hiljade bez minulog rada

Prema pouzdanim informacijama „Dana“, novi direktor trebalo bi da ima platu oko tri i po hiljade eura. Kompanija je nedavno usvojila novi akt o sistematizaciji, kojim je uređena i zarada izvršnog direktora, koja bi trebalo da se kreće oko 3.500 hiljada plus minuli rad.

Prethodni direktor u punom mandatu Predrag Todorović mjesečno je primao 4.400 eura, dobijao je hiljadu eura stanarine, imao je pravo na bonuse od nekoliko desetina hiljada i na 100.000 eura otpremnine u slučaju raskida. Kakav će ugovor imati novi direktor i da li će i on imati pravo na visoke bonuse i paprenu otpremninu, brzo ćemo saznati. „Tu Montenegro“ je prošlu godinu završio sa preko dva miliona minusa, a godinu ranije minus je bio skoro pet miliona.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA