„Što prije usvojiti izmjene i dopune Zakona o PIO“

Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) i predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) na sastanku su konstatovali da je potrebno što prije usvojiti izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Na inicijativu USSCG poslanici SNP-a Slađana Kaluđerović i Bogdan Božović, razgovarali su sa generalnim sekretarom USSCG Srđom Kekovićem i njegovim zamjenicima Željkom Burićem i Radomirom Božovićem.

„Učesnici razgovora saglasili su se da je odluka Ustavnog suda o ukidanju zakonskog rješenja koje je omogućavalo ženama da ostvare pravo na penziju sa 64 godine života i muškarcima sa 66 godina i najmanje 15 godina staža, u najmanju ruku haotična. Posebno jer se nije vodilo računa da će jedna takva odluka Ustavnog suda stvoriti pravnu prazninu, što je pored ostalog dovelo do toga da jednom broju građana/ki, koji su stekli pravo na penziju, Fond PIO nije mogao iste da obračuna“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz SNP-a, konstatovana je potreba da se ovo pitanje što prije riješi, kroz izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

„U razgovoru je ocijenjeno da treba njegovati socijalni dijalog uz uvažavanje uloge i značaja sindikata. U tom pravcu, ocijenjeno je da je neophodno unaprijediti položaj sindikata kroz zakonska riješenja koje će im omogućiti slobodno i podsticajno djelovanje bez posljedica“, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a su kazali i da je borba za državu socijalne pravde jedan je od temelja njihove politike zbog čega će, kako su kazali, unapređenje prava radnika i dalje biti u fokusu djelovanja partije.

Foto: SNP

NIKŠIĆ PROGNOZA