Stijović: Širenjem plantaža formiraće se nova turistička ponuda na bazi ljekovitog bilja

Širenjem plantaža i sadržaja formiraće se nova turistička ponuda na bazi ljekovitog bilja sa višestrukom namjenom, čime će se podići ukupna turistička ponuda regiona sjeverne Crne Gore,  poručio je savjetnik Predsjednika Crne Gore za regionalni razvoj Aleksandar Stijović koji je danas prisustvovao  otvaranju manifestacije Dani Lavande, koja se u organizaciji Rudnika AD Pljevlja održava u periodu od 7. do 9. jula 2023. godine.

Stijović je, kako je saopšteno iz kabineta, izrazio je zadovoljstvo prilikom da se obrati u ime Milatovića i poželio uspješnu žetvu i otvaranje Dana Lavande u Pljevljima.

”Predivan je osjećaj vidjeti sve ove hektare pod lavandom, jer ova lavanda nije samo cvijeće, ona je pobjeda, pobjeda hrabrosti nad problemom kome se drugi decenijama nisu usudili suprostaviti. Pobjeda vizije nad gomilanjem problema koji je samo rastao svake godine. Pobjeda koju su odnijeli vrijedni ljudi nad sprženom zemljom, jer donedavno ovo je bilo jalovište, sterilno ruglo Pljevalja, odlagalište smeća i ekološka crna tačka ovog grada, a danas je carstvo boja i mirisa”, kazao je Stijović.

On je iskoristio priliku da čestita direktoru Rudnika uglja Pljevlja Milanu Lekiću, njegovom timu i autorima i konsultantima Rico Training Centra i Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda kao i svim vrijednim ljudima koji su učestvovali u ovoj ideji jer su, kako je kazao, “od jalovišta načinili najljepšu livadu u Crnoj Gori”.

”Ovo je ekološka učionica jer pokazuje kako se nešto što se devastiralo decenijama može popraviti. Ovo je model da i jalovište može biti resurs, da sve može biti resurs kada neko ima viziju i spreman je da ponudi rešenje. Ovdje je vizija da i na drugim površinama može biti primijenjeno isto rješenje. I na kraju dobili smo proizvod, suvenir i atrakciju za sve one koje put nanese kroz Pljevlja”, kazao je Stijović.

On je naglasio da će se širenjem plantaža i sadržaja formirati nova turistička ponuda na bazi ljekovitog bilja sa višestrukom namjenom, čime će se, po njegovim riječima, “podići ukupna turistička ponuda regiona sjeverne Crne Gore”.

“Dok će kombinovanje uzgoja ljekovitog bilja i njegove prerade u etarska ulja i estetske i kozmetičke proizvode, otvoriti mogućnost za razvoj novog segmenta u strukturi turističke ponude Pljevalja sa raznovrsnim pratećim sadržajima”, dodao je Stijović.

Iz Kabineta navode da je Stijović pozvao da se nastavi sa ovakvim aktivnostima koje su društveno, socijalno i ekološki korisne, i istakao da iz “institucije Predsjednika Crne Gore neće izostati podrška za održive i ekološke projekte koji će Crnu Goru učiniti čistijim, zdravijim i ljepšim mjestom za život”.

Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA