Stanovi po povoljnim uslovima za IT sektor

Zaposleni u crnogorskom IT sektoru, njih 115, uskoro će dobiti stanove po 50 odsto povoljnim uslovima. Privatnici će učestvovati u finasniranju stambenog kompleksa, čija gradnja počinje u junu…

Dvadesetšestogodišnji Čedomir Dragićević jedan je od 115 zaposlenih u crnogorskom IT sektoru koji će u naredne dvije godine riješiti stambeno pitanje pod povoljnim uslovima. Njegov poslodavac dio je grupe od 19 privatnih IT kompanija koje će u junu u Podgorici početi gradnju takozvanog Cortex sela – kompleksa sa pet stambenih zgrada zaradnike.

„Značaj ovog projekta za mene je veliki, mlad sam i gledam da formiram porodicu u bliskoj budućnosti i obezbijedim sebi stambeno pitanje. Ova inicijativa je došla u pravo vrijeme za nas jer nam nudi da obezbijedimo najvažniji korak u životu na najpovoljniji način“, kazao je Čedomir Dragićević.

Dragićević i njegove kolege ostvariće uštedu pri kupovini stana po tri osnova – u iznosu kamatne stope, vrijednosti građevinskih radova, a poslodavci će im otplaćivati dio kamate dok budu radili za njih.

To je, kako tvrdi direktor ICT Cortex-a Tarik Zaimović, prvi put u Crnoj Gori da privatni sektor pomaže radnicima u dobijanju krova nad glavom.

„Ono što je specifičnost ovog projekta je da je njegova najveća vrijednost ta što omogućuje zaposlenima do 50 odsto uštede na ukupni stan. Primjera radi, jedan dvosoban stan zaposleni sa svim subvencijama će plaćati oko 350 eura mjesečno… 25 godina“, saopštio je Tarik Zaimović.

Stanovi se kreću od 80.000 do 150.000 u zavisnosti kojeg ranga i sa kojim sadržajima.

Zaimović procjenjuje da će kompanije za otplatu kamata zaposlenima ukupno izdvojiti sedam miliona eura. Projekat, koji realizuju sa jednom bankom i građevinskom firmom, specifičan je i po tome što će 40 odsto kompleksa činiti zelene površine.

„U sklopu kompleksa imamo igralište za djecu spoljnu teretanu, terene, park i restoran koji će opsluživati kompleks“, kazao je Zaimović.

„Svi mi radnici koji ćemo biti stambeno obezbijeđeni smo učestvovali u formiranju Cortex sela, imali smo veliki broj sesija, anketa razgovora sa arhitektom… nijesmo dobili gotovo rješenje, pa ako želite investirajte i kupite stanove, već smo dobili priliku da utičemo i promijenimo projekat kako nama odgovara“, kazao je Dragićević.

Crnogorski IT sektor snažno raste posljednjih godina, ostvaruju milionske profite i imaju potencijal da postanu stub domaćeekonomije. Glavni problem im je nedostatak radne snage, a Zaimović kaže da su ovim projektom htjeli pokazati radnicima koliko su im bitni. Nadaju se da će njihov primjer slijediti i druge industrije.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents